Coretan Pertama MUSLIMAH VERSATILE


Bismillah.. walhamdulillah… Setinggi-tinggi kesyukuran ku rafa’kan kepada Allah, tuhan sekalian makhluq dan alam. Akhirnya, salah satu impian yg tercatat di atas kertas sebelum ini telah menjadi kenyataan. Dah sekian lama berangan-angan inginkan blog sendiri. Ingin berkongsi segala rasa dan ilmu yang ada. Ilmu yang diperolehi bukan untuk diri sendiri, tetapi untuk dikongsi, moga-moga ianya bermanfaat buat semua yang membelek blog ni.

Kenapa ‘muslimah versatile’? Sebab bila orang dengar kalimah ‘muslimah’, pasti bermain di minda mereka seorang yang bertudung labuh, yang hanya pandai berbicara tentang agama, cepat menghukum, tak pandai cakap orang puteh, tak multiskill, bosan, tak pandai bergaul, macam orang tua dan bla bla bla. Semuanya negatif dan membosankan. Sebab tu blog ni di namakan ‘muslimah versatile’. Kerana ingin mengubah persepsi dan pandangan orang terhadap muslimah. Muslimah kini bukan lagi jumud, tetapi muslimah versatile yang insyaAllah mampu menguasai pelbagai kemahiran dan bidang demi untuk menyebarkan Islam. Muslimah juga harus menjadi versatile agar mudah menarik mad’u yang terdiri dari pelbagai latar belakang dan bidang. Kami sedar, tugasan dan bebanan ini bukan hanya tertumpu kepada kaum adam sahaja seperti yang dikatakan oleh segelintirnya. Tetapi tugasan menyebarkan Islam dan isi kandungannya harus dipikul bersama di antara lelaki dan perempuan. Seperti yang telah termaktub di dalam al-Quran :

والمؤمنون والمؤمنات بعضهم أولياء بعض تأمرون بالمأروف و ينهون عن المنكر…

Moga blog ini mampu memberi manfaat kepada kita semua. Bimbinglah diri ini agar daku tidak lari dari lebuhraya yang menuju kepada syurga dan redha Allah. Moga semakin ramai golongan agamawan yang menceburi dunia multimedia dan menyelami alam cyber untuk dijadikan salah satu wasilah untuk berdakwah dan membantu insan-insan yang sedang meraba-raba dalam kegelapan mencari ilmu agama. Moga diri kita terus ikhlas dan thabat dalam berjuang dan berdakwah menegakkan kalimah Allah, dan semoga semua usaha kecil kita menjadi saham buat diri kita di akhirat kelak. Seperti mana firman Allah pada surah al-Zalzalah ayat 7 :

فمن يعمل مثقال ذرّةٍ خيراً يره

About Nur Shazareen

Hampir menjadi Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Pengajian Islam di Universiti Syeikh Ahmad KIftaro, Damascus Syria. Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Usuluddin di Al-Madinah International University. Seorang isteri kepada suami yang hensem, dan ibu kepada dua cahaya mata yang comel. Seorang 'ustazah cabuk' yang cuba ingin berdakwah secara versatile.

Posted on July 3, 2011, in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Welcome to the club. Moga tidak terhenti dengan coretan pertama. Teruskan menyumbang

    Like

  2. syukran kerana menyokong.. doakan moga thabat

    Like

  3. Kakak bangga sama kamu🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: