Lagu tema khas buat ‘Ajnabiyat’ di syam..


Realiti yang berlaku di Syria kini masing-masing riuh untuk pulang ke Malaysia, sebilangannya pulang kerana rindukan keluarga di Malaysia, ada yang ingin mencari semangat yang kian luntur untuk meneruskan perjuangan menuntut ilmu di Syria, manakala sebilangan lagi pulang kerana keluarga mereka ataupun mereka sendiri merasakan keadaan di sini sudah tidak selamat. Hari demi hari, semakin ramai yang meninggalkan bumi syam. Namun masih ada yang sudi datang dari Malaysia  kemari bertandang 2-3 bulan untuk mengambil kursus bahasa di sini.

Daurah Abu Nur yang dahulunya menjadi salah satu tempat wakil-wakil dari seluruh pelusuk dunia berhimpun dan berkumpul untuk mengenali dan mendalami bahasa syurga, kini menjadi lengang. Kebanyakannya pulang kerana bimbang dengan keadaan di Syria.

Ramai yang lemah semangat melihat kebanyakkan rakan-rakan seperjuangan tiada bersama di sisi. Risau dengan keadaan yang berlaku di Syria sehingga menjejaskan keputusan imtihan daur awwal. Program-program kebanyakkan tidak dapat dilaksanakan sama ada di peringkat PPMS sendiri mahu pun BKAN kerana kekurangan tenaga untuk menggerakkan program. Pergerakkan untuk keluar mencari ketenangan dan berehlah terbatas hanya di sekitar dalam Dimasyq sahaja. Semuanya menjadikan bilangan kecil yang masih setia berteduh di bumi Syam ini menjadi bosan.

Tetapi hati ini tersentuh tatkala melihat kembali lirik lagu yang diciptakan khas buat pelajar-pelajar ajnabi yang datang dari pelusuk Negara untuk menuntut ilmu di Dimasyq. Pertama kali di nasyidkan di khalayak ramai dan mendapat tepukan yang amat gemuruh oleh anisah-anisah dan pelajar-pelajar arab ketika hafla maulidur Rasul tahun lepas. Lagu ini telah menitiskan air mata kesedihan hampir 30 orang pelajar-pelajar kuliah auza’ie tatkala di nasyidkan oleh pelajar ajnabiyat di dar Hajibiah baru-baru ini. Lirik yang dicipta oleh anisah Zainab yang amat berjasa kepada pelajar-pelajar Malaysia dan ajnabiyat  yang belajar di Abu Nur. Anisah yang mengajar mata pelajaran fiqh & Usul fiqh (tahili 3), sirah nabawiyyah (tahun 1 kuliah dakwah), Qawaid Fiqhiyah (tahun 3) dan Usul Fiqh (tahun 4). Lagu itu menguatkan lagi langkah diri ini untuk meneruskan usaha memburu misi dan matlamat berada di bumi Syam.

Biarlah mereka yang dah pulang itu bergembira dan berjuang di Malaysia. Selagi kita yang berada di bumi Syam masih di izinkan oleh Allah s.w.t untuk menetap di sini, gunakanlah segala masa yang ada itu sebaiknya. Kutiplah segala permata-permata ilmu yang keluar dari mulut-mulut para masyayeikh/anisah, Ziarahlah maqam-maqam para Rasul dan sahabat yang berada di Dimasyq, mantapkanlah ilmu bahasa arab kita, perbanyakkanlah bersujud di jamek-jamek yang bertebaran di tanah Syam, banyakkanlah berdoa selagi kita masih berada di bumi berkat ini. Jangan hanya menanti evakuasi dan tiket free, tapi tarbiahlah diri selagi kita punya iman di hati.

وما تدري نفس ماذا تكسب غدا , وما تدري نفس بأي أرض تموت إنّ الله عليم خبير

Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat) dan tiada seseorang pun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahyu lagi amat meliputi pengetahuannya.”       ( Surah Luqman, ayat 34 )

 

Lirik lagu Nasyid

 أتينا مسلمات

مسلمات أتينا                          من كل البلاد

والإسلام يجمعنا                       على نور الهدي

من شرق أو غربٍ                    من عجم أو عربٍ

جئنا نلبّي من القلب                         هجرتنا لك يا الله

جئنا أرضَ الشامِ                          نطلبُ علماً سامي

من أهلٍ كرامِ                            لهم حبّي واحترامي

بالعلم و الهمّةِ                              نحيي هذيِ الأمة

ربّ الرحمةِ           أزل الغمّةَ           وارضَ عنّا يا الله

أمّةَ التهاميّ                                      إلامَ تضامي

عودي للإسلامِ                                 دينُ الله ينادي

كن لنا يا إلهي                                        كن لنا

رحيماً و غافراً                              وساتراً و معيناً

اشتدّ بِنا الكرب                              ضاقت فينا الدربُ

يا أهل الإسلامِ هبّوا                              نَنشرُ دينَ اللهِ

Advertisements

About Nur Shazareen

Hampir menjadi Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Pengajian Islam di Universiti Syeikh Ahmad KIftaro, Damascus Syria. Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Usuluddin di Al-Madinah International University. Seorang isteri kepada suami yang hensem, dan ibu kepada dua cahaya mata yang comel. Seorang 'ustazah cabuk' yang cuba ingin berdakwah secara versatile. Sedang mengejar Redha Allah, dengan impian dapat bersama para anbiya' di Syurga kelak.

Posted on July 29, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Allah Akbar..

    Like

  2. ade lagu dia x?cm menarik jer..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: