Rungkaian Sejarah Hitam Palestin (part 2) : GERAKAN ZIONIST dan PERANG DUNIA PERTAMA (1914-1918)


palestine-flag

Ketika tercetusnya perang dunia pertama, Zionist telah menolong tentera Britain dari sudut kewangan bagi membeli peralatan perang. Zionist juga telah membekalkan bom (TNT) kepada tentera Britain dimana bom itu adalah merupakan hasil buatan orang-orang Yahudi sendiri.Segala sumbangan dan pertolongan Zionist kepada tentera Britain adalah sebagai balasan (atau tukaran) kepada janji Britain yang akan menghadiahkan tanah Palestin kepada kaum Yahudi dan akan menjadikan bumi Palestin itu tanah air buat kaum Yahudi sekiranya Britain menang dalam pertempuran Perang Dunia Pertama itu.

Tentera British telah menang di dalam pertempuran perang dunia pertama itu, dan diantara natijah (hasil) yang paling menyerlah setelah selesai perang dunia pertama adalah persepakatan diantara Menteri Luar Britain dan Menteri Luar Parsi.

Hasil daripada persepakatan itu, mereka telah membahagi-bahagikan tanah-tanah Arab.

Iraq, Jordan dan Palestin menjadi milik Britain.

Manakala Syria dan Lubnan menjadi tanah jajahan Parsi.

BALFOUR

Author James Balfour

Maka pada saat itu, Zionist boleh melalukan apa saja yang meraka kehendaki.

Pada tahun 1917, telah termenterailah Perjanjian Balfour oleh Author James Balfour, Menteri Luar Britain yang berbangsa Yahudi. Hasil dari perjanjian itu telah  teriktiraflah bagi mereka pembinaan sebuah tanah air buat kaum Yahudi di atas tanah PALESTIN.

200px-Balfour_declaration_unmarked

surat perjanjian belfour 1

Jika kita teliti dan amati Perjanjian Balfour, ianya seolah-olah boleh diumpamakan seperti sebuah pemberian dari orang orang yang tidak memiliki tanah Palestin, kepada orang yang tidak berhak menerimanya. ( عطاء من لا يملك أرضاً إلى من لا يستحق ) atau dalam bahasa mudah, British yang pada hakikatnya tidak memiliki Palestin, tetapi telah menyerahkan Palestin kepada orang yang tidak berhak mendapat tanah Palestin, iaitu Yahudi.

Kesan daripada perjanjian itu, telah berlakunya Revolusi serta Demonstrasi dan juga perbincangan (muzakarah) antara negara-negara yang bertanggung jawab terhadap hal ini (negara2 arab) serta negara-negara besar yang lain. Muzakarah ini adalah bertujuan untuk menguatkan bahawa Palestin merupakan tanah milik bangsa Arab, serta mereka membantah penghijrahan orang-orang Yahudi ke tanah Palestin.

Revolusi rakyat Palestin yang terbesar adalah pada tahun 1936-1945 yang merupakan puncak kepada perjuangan bangsa Arab menentang rancangan jahat penjajah dan Zionist.

Wallahua’lam..

 

** Maklumat diterjamah dari kitab bertajuk ‘Thaqafah Siasiyyah’ karangan Syeikh Adnan Dibsy

Advertisements

About Nur Shazareen

Hampir menjadi Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Pengajian Islam di Universiti Syeikh Ahmad KIftaro, Damascus Syria. Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Usuluddin di Al-Madinah International University. Seorang isteri kepada suami yang hensem, dan ibu kepada dua cahaya mata yang comel. Seorang 'ustazah cabuk' yang cuba ingin berdakwah secara versatile. Sedang mengejar Redha Allah, dengan impian dapat bersama para anbiya' di Syurga kelak.

Posted on May 26, 2013, in Dunia Islam. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: