Ziarah Syria 2 : Rania Umm Taym


Rania, dahulunya merupakan seorang pendidik. Jiwanya sudah sebati dengan mendidik setelah mengajar selama 14 tahun di Raqqa, Syria. Sebuah bandar terletak kira-kira 6 jam dari bandar Dimasyq.

Pada tahun 2013, dia dan suami bertekad untuk meninggalkan Syria dek kerana pembantaian si zalim terhadap rakyatnya yang tidak bersalah.

Malaysia menjadi pilihan tempat untuk memulakan hidup baru. Bila ditanya kenapa, katanya kerana Malaysia adalah satu-satunya negara yang tidak memerlukan visa sebelum datang ke negara itu. Visa boleh didapati di Airport.

Mereka membina hidup baru dengan penuh semangat. Memulakan perniagaan dengan mengambil tempahan makanan masakan arab yang dimasak dirumah. Kebetulan suaminya Saad Zaza merupakan chef di Saudi sebelum mereka bernikah. Dengan kepakaran dan pengalaman yang ada, mereka memulakan perniagaan demi melangsungkan kehidupan di bumi tuhan.

Bermula dengan hanya masak menggunakan dua biji kuali kecil, Alhamdulillah lama kelamaan perniagaan yang diiklankan melalui online dan sahabat handai berkembang maju. Permintaan serta tempahan yang banyak mendesak mereka supaya memiliki peralatan serta kelengkapan masak yang lebih banyak. Alhamdulillah, dengan bantuan saudara Syed Ishak, mereka dapat memiliki barang2 kelengkapan memasak terpakai dengan harga yang jauh lebih murah berbanding yang baru.

Kehidupan mereka semakin selesa. Namun, baru sempat merasai nikmat keselesaan itu, ujian tuhan sekali lagi datang menyapa. Suami Rania meninggal dunia setelah dua bulan terlantar dan menderita akibat sakit jangkitan kuman di dalam darah.

Rania kini menjadi balu serta ibu tunggal. Gigih bersendirian membesarkan anak tunggalnya yang berusia 5 tahun, Taym (ุชูŠู…).

Rania masih meneruskan perniagaannya. Tapi kini berseorangan. Permintaan semakin merosot dan tidak semeriah dulu. Kerana hal2 iklan dan penghantaran makanan dulu dilakukan oleh arwah suaminya.

Rania mulanya tidak mahir memasak. Apa tah lagi menu yang pelbagai. Tapi, kerana kemahuan dan kesungguhan, dalam tempoh 2 tahun dia sudah mampu menguasai semua jenis masakan arab serta halawiyat(manisan) sekali.

Kami dihidangkan dengan halawiyat hasil tangannya. Katanya kebetulan pada hari yang sama ada individu cina mengambil tempahan halawiyat darinya.

Kami turut dijamu dengan teh arab. Ya, teh arab. Bezanya dengan teh melayu kita, mereka bancuh teh bersama dengan sekitar 7 biji buah pelaga. Yaa, buah pelaga. Tapi, tehnya tetap sedap, ditambah pula aromanya yang memikat ๐Ÿ™‚

Teh pelaga. Dihidang style arab, gula letak sendiri.. hehe

Sambil makan halawiyat hasil tangan Rania, mulut kami tidak berhenti memuji apa yang kami kunyah. Sedap, sungguh sedap. Bukan retorika, tapi kenyataan.

Rania kini menyara hidup bergantung kepada tempahan makanan dari orang. Tidaklah mewah, tetapi cukuplah untuk bayar sewa rumah dan makan mereka dua beranak.

Rania beruntung punya jiran tetangga yang baik. Dan kebanyakkan mereka adalah berbangsa Cina. Malah sewaktu suaminya meninggal tempoh hari, orang cina juga banyak menghulur bantuan. Bukan itu sahaja, orang cina juga antara yang kerap order masakan arab dari Rania.

Rania juga beruntung, memiliki rumah yang serba sempurna dengan pelbagai kelengkapan dengan bayaran sewa yang agak berpatutan. tuan rumahnya juga baik hati.

Walaupun sendirian membesarkan anaknya di negara orang yang entah bila penghujungnya, namun Rania gigih dan tidak mudah menyerah. Senyuman sentiasa terukir dibibirnya. Tidak terzahir dari raut wajahnya perasaan sedih atau kecewa. Malah, dia kelihatan tabah, bersemangat dan cergas. Nampak gembira.

Sampaikan sempat kami berbisik sesama kami dalam bahasa kita yang tidak difahami Rania, masing2 dari kami teruja dan suka melihat semangat dan kesungguhan Rania.

Meminta2 dan memohon simpati?

Sama sekali tidak, itu bukan Rania.

Apa yang dia mohon cuma, bantu dia supaya mengiklankan perkhidmatannya.

Ah, sudah tentu!

Kalau ada sesiapa yang teringin nak makan apa sahaja makanan arab atau halawiyat arab, boleh contact saya.

Tapi, penghantaran tidak disediakan. Anda terpaksa ambil sendiri di rumahnya di Seri Kembangan ๐Ÿ™‚

InsyaAllah, semoga rezeki Rania akan bertambah luas.

Sungguh, kami keluar dari rumah Rania dengan perasaan gembira dan semangat yang positif.

Benar kata orang,

Ciptalah kebahagiaan sendiri.

Ciptalah bahagia dimana2.

๐Ÿ™‚Advertisements

About Nur Shazareen

Hampir menjadi Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Pengajian Islam di Universiti Syeikh Ahmad KIftaro, Damascus Syria. Graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Dakwah & Usuluddin di Al-Madinah International University. Seorang isteri kepada suami yang hensem, dan ibu kepada dua cahaya mata yang comel. Seorang 'ustazah cabuk' yang cuba ingin berdakwah secara versatile. Sedang mengejar Redha Allah, dengan impian dapat bersama para anbiya' di Syurga kelak.

Posted on August 21, 2017, in Dakwah Versatile, Projek Kemanusiaan and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: