Author Archives: Nur Shazareen

LEPAK AMAL SYRIA 1@Rumah Rania

Alhamdulillah, 17 Sept tempoh hari, saya dan rakan2 jalankan sebuah projek untuk membantu pelarian Syria di Malaysia iaitu, Lepak Amal Syria.

Lepak Amal Syria adalah projek makan sambil menderma dirumah salah seorang rakyat Syria. Mereka akan masak, kita datang ziarah dan makan. Sudah pasti sambil menderma.

Sebenarnya projek ini adalah idea Syed Ishak sejak beberapa tahun lepas. Kami ada pergi ke beberapa buah rumah untuk tujuan memberi sumbangan dan bantuan, secara tidak langsung mahu mereka berusaha sedikit untuk mendapatkan sejumlah wang. So, takdelah nampak macam kita terlalu manjakan dorang. Atleast dorang kena berusaha untuk mendapatkan hasil.

Dari kami pula, kami dah buat appointment siap2, dan berapa orang yang akan hadir. Supaya mereka boleh ready jumlah masakan.

Dan kami sendiri akan tetapkan bayaran minima per kepala bagi sesiapa yang sudi untuk ikut serta. Atleast balik modal dan ada untung la untuk depa. Kang kalau kena ada yang bayar Rm5 je, naya gak arab tu. Tak jadi nak bantu, tapi menyusahkan lagi ada, hehe๐Ÿ˜…

Untuk projek Lepak Amal Syria kali ni, kami pilih rumah Rania@ummu Taym, seorang ibu tunggal. Ceritanya ada saya coret pada entry yang lepas. Dia memang sangat hebat dalam memasak.

Kami order 3 jenis hidangan, nasi, manisan, serta roti.

Ikutkan dia nak buat banyak lagi, tapi Syed Ishak kata cukup dengan tu. Kitorang follow je la. Hehe.

Alhamdulillah kami dapat kumpulkan 10 orang untuk projek kali ni. Hasil perbincangan saya dan Syed Ishak, kami sepakat kenakan bayaran Rm30 sekepala. Alhamdulillah semua setuju dan takde yang berani membantah.. haha ๐Ÿ˜‚

Kami tiba di rumah Rania di Seri Kembangan sekitar jam 3petang. Biasalah, ada datang awal ada datang lambat. Hehe.

Rania hidangkan makanan sekitar jam 3.15petang. perut memang saya biarkan kosong. Memang nak isi penuh dekat rumah Rania. Sebab dah tahu masakan Rania memang tip top.

Hidangannya. Gambar nasi tak sempat nak ambil ๐Ÿ˜…

Kuah yougurt, dalam tu macam dampling. Sama masakan macam madgud.

Muhammara ma’a jubneh. Kegilaan kami waktu di Syria๐Ÿ˜

Manisan. Sebenarnya saya order Nabulsi, tapi Syed Ishak tak bagi tau Rania ๐Ÿ˜‘

Nampak Rania lincah dan cergas je. Cool dan relax. Walaupun banyak jugaklah yang dia kena prepare. Sebab biasa saya perhatikan arab, kalau masak satu dua jenis nasi, penat die memang nampak ketara. Muka pulak nampak tak larat. Tapi Rania, memang takde langsung macam tu. MasyaAllah.

Sambil makan sambil borak dan lepak2. Kejap borak dengan member2, kejap borak dengan Rania. Anak2 pulak sibuk main dengan mainan Taym. Tapi, anak2 pun semangat gak makan ๐Ÿ˜€

Masakan Rania bagi saya, memang tip top. Banyak kali saya menambah.


Geng2 wanita makan

Geng2 lelaki menyembang dengan Rania

Ziarah kali ni kami tak banyak cerita tentang kisah sedih Rania. Lebih kepada sembang santai yang boleh membuatkan kami gelak bersama.

Nasi pertama yang entah apa nama nasi tu, tak cukup untuk kami. Rania nampak je dah nak habis, dia terus ke dapur masak Nasi Syi’riah. Alhamdulillah, memang cekap.

Nasi Syi’riah, masak cover nasi tak cukup

Rania sampai perasan cara makan kita orang Melayu.

Ambil sikit2, tapi kerap Tambah. Entah berapa kali menambah. Berbeza dengan orang arab, ambil banyak sekaligus, tapi tak habis, dan tak tambah2 dah ๐Ÿ˜…

Alhamdulillah, sambil makan sambil menyumbang, dapat juga jumpa kawan2 lama.

Lepas makan2, Rania hidang kopi arab. Kopi yang diletak pelaga ๐Ÿ˜†

Last sekali, nak balik, kami serahkan wang sumbangan yang dikutip sesama kami.

Rm30 sekepala, dan kami ber10.

Ikutkan jumlahnya Rm300.

Tapi, saya menyampaikan Rm700 kepada beliau. Hasil dari bayaran orang yang datang makan2 tu saja. Alhamdulillah, rezeki Rania๐Ÿ˜‡

InsyaAllah, Dakwah Versatile akan  meneruskan lagi projek Lepak Amal Syria selepas ni..

Moga2 dengan sedikit usaha kecil kita, dapat membantu meringankan beban saudara2 kita yang merantau di bumi Malaysia๐Ÿ˜‡

Wajib bergambar sebelum balik ๐Ÿ˜

Advertisements

AL-KAHFI, 49

Bismillah..

setiap kali baca surah al-kahfi, ayat ini antara yang sering menjentik jiwa saya yang hina.

ูˆูŽูˆูุถูุนูŽ ุงู„ู’ูƒูุชูŽุงุจู ููŽุชูŽุฑูŽู‰ ุงู„ู’ู…ูุฌู’ุฑูู…ููŠู†ูŽ ู…ูุดู’ููู‚ููŠู†ูŽ ู…ูู…ูŽู‘ุง ูููŠู‡ู ูˆูŽูŠูŽู‚ููˆู„ููˆู†ูŽ ูŠูŽุง ูˆูŽูŠู’ู„ูŽุชูŽู†ูŽุง ู…ูŽุงู„ู ู‡ูŽุฐูŽุง ุงู„ู’ูƒูุชูŽุงุจู ู„ูŽุง ูŠูุบูŽุงุฏูุฑู ุตูŽุบููŠุฑูŽุฉู‹ ูˆูŽู„ูŽุง ูƒูŽุจููŠุฑูŽุฉู‹ ุฅูู„ูŽู‘ุง ุฃูŽุญู’ุตูŽุงู‡ูŽุง ูˆูŽูˆูŽุฌูŽุฏููˆุง ู…ูŽุง ุนูŽู…ูู„ููˆุง ุญูŽุงุถูุฑู‹ุง ูˆูŽู„ูŽุง ูŠูŽุธู’ู„ูู…ู ุฑูŽุจูู‘ูƒูŽ ุฃูŽุญูŽุฏู‹ุง

โ€œDan diletakkanlah kitab, lalu kamu akan melihat orang-orang bersalah ketakutan terhadap apa yang (tertulis) di dalamnya, dan mereka berkata: โ€œAduhai celaka kami, KITAB APAKAH INI yang TIDAK MENINGGALKAN YANG KECIL dan TIDAK(pula) yang BESAR, MELAINKAN IA MENCATAT SEMUANYA; dan mereka dapati apa yang telah mereka kerjakan ada (tertulis). dan Tuhanmu tidak menganiaya seorang juapunโ€. (al-Kahfi: 49)

Hebatnya kitab amalan kita, malaikat sebagai pencatit setiap amal buruk dan baik kita. Tak akan ada satu benda pun yang tertinggal tanpa dicatit, walau sekecil zarah.

Sampaikan diakhirat kelak orang2 yang bersalah tatkala menerima buku catatan mereka, dorang sendiri pun terkejut. Takda satu pun yang tertinggal !?? Walau perkara kecil !??

Tapi kita time kat dunia ni, buat lekeh benda2 kecil.

‘ala, sampah sikit je pun, buang kot tingkap je la’.

‘ala, batu kecik je pun, takkan ada orang terpijak’.

‘ala, aku buat ringan-ringan je pun’.

‘ala, baru masuk waktu. Sikit lagi aku solat la.’

Kita terlampau banyak ber-‘ala’.

Bagi kita itu semua benda kecil, tapi kita lupa benda kecil itu tetap dicatat oleh malaikat di dalam buku amalan kita.

Dan benda kecil itulah yang bakal kita perlihatkan dihadapan Allah.

Benda kecil itu jugalah barangkali menjadi asbab kita ke Syurga atau Neraka(nauzubillah).

Ambil berat tentang benda kecil,

Semoga yang kecil itu menjadi pemberat mizan kebaikan kita kelak diakhirat.

Salam al-Kahfi ๐Ÿ™‚

8 Cara Potty Training Gaya Tuqo :)

Bismillah..

Entry kali ni, saja nak share tentang pengalaman saya ajar Tuqo buang air di tandas. Walaupun hakikatnya takdalah awal sangat Tuqo pandai potty train. Tapi sekadar berkongsi menguruskan pengalaman anak sendiri ๐Ÿ™‚

Saya memang target sebelum Tuqo 3 tahun dia mesti dah pandai buang air di tandas.

Saya sebenarnya dah mula awal, sejak bulan Mei 2017 lagi.

Nampak jugak Tuqo time tu excited nak kencing sendiri dekat toilet. Tapi, lama2 dia dah malas nak kencing toilet. Mungkin silap saya jugak tak buat strategi betul2 nak ajar Tuqo ke tandas.

So, saya tekad. Saya bagitau suami saya, balik je dari cuti raya Aidilfitri, saya nak make sure Tuqo dah tak pakai pampers. Adeh, Tuqo pun banyak giler kot pakai pampers. Sehari mau sampai 7-8 pampers. Botak kepala abahnya ๐Ÿ˜…

Alhamdulillah, hujung Jun, dalam tempoh lebih kurang 7 hari, Tuqo dah berjaya sepenuhnya tak pakai pampers. Termasuk waktu jalan dan waktu tidur. Yeayy.. ๐Ÿ˜„

1. BERHENTI MINUM SUSU BOTOL

Bagi saya, ini adalah langkah pertama dan terpenting yang kita perlu kawal. Tak tau lah kalau bergantung dengan budak. Tapi kalau Tuqo, time masih minum susu dalam botol, kerja dok mintak susu je. Asal baring sikit mintak susu. Asal boring mintak susu. Asal nangis mintak susu. Bila asyik minum susu, maka keraplah kencingnya. Bila kerap kencing, jadilah malas dia nak kencing kat toilet. Haaa, gitu sifirnya ๐Ÿ˜…

Jadi, apa yang kami buat. Hmm, sebenarnya Allah yang rancang dan beri terbaik buat kami.

Sejak lebih kurang 6 bulan sebelum tu, kami tukarkan botol susu Tuqo kepada botol kaca. Sebab takdelah selalu berkulat. Alhamdulillah Tuqo pun nampak cermat je pakai botol kaca. Cuma memang adalah pecah. Hehe.

Nak dijadikan cerita, botol Tuqo pecah buat kali ke3 time seminggu lepas raya. Time tu macam nak marah, tapi cari hikmah disebalik pecah. Dalam diri cakap, mungkin Allah nak tunjuk time ni lah sesuai nak ajar Tuqo kencing kat toilet dan berhentikan Tuqo dari minum susu botol.

Sebelum ni memang penah cuba stopkan dia dari susu botol. Tapi Tuqo ni macam tahap gian. Ngamok gila2 kalau tak dapat. Bingit telinga ๐Ÿ˜…

Tapi bila botol tu pecah, dia sendiri pulak yang pecahkan. So, dia tak boleh nak salahkan sape2. And time die mintak botol susu, kitorang cakap, ‘kan kakak yang pecahkan. Kita pakai botol lain ye’. So, kitorang gantikan dengan botol biasa. Bukan botol puting, tapi botol minum air putih biasa.

Alhamdulillah Tuqo boleh terima. Tapi biasalah, makan masa. Mula2 memang die nangis2, merengek2. Tapi saya n encik suami selalu cakap sama2 kami, takpe sabar kejap je. Paling lama seminggu je. Merengek tara mana pun, insyaAllah dalam seminggu tu dia dah boleh serasi.

Alhamdulillah, tak sampai seminggu Tuqo dah serasi. Dia dah tak kisah minum susu tak pakai botol susu. Tengah malam time tidur, dudukkan dia sikit. Pastu die baring tidur balik. Minum sikit je. Atleast terkawal la jugak.

So, alhamdulillah sangat. Dapat jimat duit susu & pampers sekali gus. Syukur sangat.

Jadi, bila Tuqo dah jarang minum susu, takdelah kerap nak buang air. Kalau sebelum ni, dia kerap sangat buang air. Tu yang dia naik fed up nak kencing kat toilet. Letih die keluar masuk, bukak pakai seluar. Hehe. Dengan kita2 sekali fed up ๐Ÿ˜‚

Bagi kami, key utama adalah berehentikan minum susu botol. Bagi meminimakan air kencing. Hehe.

2. PAKAI SELUAR MUDAH DIBUKA & DIPAKAI

Point yang ni pun penting. Sebab, mula2 nak train anak2 ni, bagi dia rasa mudah nk kencing kat toilet. Jangan buat dia rasa susah dan penat nak ke tandas.

Saya pernah pakaikan dia seluar fit. Yang memang susah dia nak bukak dan pakai sendiri. Ada waktu Tuqo nak ke tandas, saya tengah tidurkan Taqi, or susukan dia. Jadi tak dapat bantu Tuqo. Nampaklah dia fed up.

Jadi, lepas dari tu, sementara masih dalam proses training, saya pilih betul2 seluar apa yang die kena pakai. Seluar yang mudah nak bukak dan pakai. Agak longgar.

Alhamdulillah, nampak bezanya. Dia tak tension, kita pun tak tension ๐Ÿ˜„

3. JANGAN PAKAIKAN SPENDER

Ini buat permulaan. Memang la pelik kalau tak pakai spender. Macam tak senonoh je ๐Ÿ˜…

Tapi, pengalaman saya. Kalau masih dalam tempoh praktis, baik tak payah pakai dulu. Sebab ape?

Sebab, bila dia pakai spender, dia rasa seolah2 dia pakai pampers. So, dia akan kencing je dalam seluar. Sebab dia ingat ade pampers. Sekali tengok habis basah. Hehe.

Lepas rasanya 3 kali jadi macam tu, saya pun tak pakaikan Tuqo spender. Bila tak pakai spender, dia tahu takde pampers yang nak sedut air kencing dia. So, nak tak nak, dia kene kencing dekat toilet. Sebab, budak2 ni pun sebenarnya geli gak bila dia kencing dalam seluar sendiri ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

4. PILIH/TUKAR HOS YANG SESUAI

Mula2, memanglah kita akan basuhkan kencing berak dia. Tapi sampai satu tahap, anak2 mesti belajar basuh sendiri.

Jadi, untuk mudahkan Tuqo yang baru nak belajar. Kami tukarkan hos untuk dia. Kami pilih yang jenis tembak tu. Tekan baru keluar air.

Sebab apa?

Supaya dia boleh kawal air, tekan bila nak guna je.

Gigih kami cari hos ni dekat Mr. DIY. Hehe

So takdelah dia basah2 terkena air sebab tak pandai kawal air.

Lama2 nampak dia dah ok, dah boleh kawal, so tak kisah nak pakai hos apa.

Plus, bile kami tukarkan hos untuk Tuqo, dia rasa dihargai sangat. Macam kite bagi die semangat untuk kencing kat toilet, sebab tukar hos semata2 untuk dia.

Kira hos tu, hadiah untuk dia la. Hehe.

5. SOKONGAN DAN TEPUKAN GEMURUH

Ini amat penting bagi anak2. Yelah, budak2 kecik ni , dorang nak usaha dorang dihargai. Jadi, bila dia berjaya kencing dalam toilet, kene bagi pujian melambung2. Bila abah dorang balik dari kerja, cerita dekat abah die depan anak2 yang dia kencing dekat toilet tadi.

Dia akan rasa sangat dihargai dan nak buat lagi.

Kalau dia berjaya berak dalam toilet, double sorakan kita kene bagi. Haha.

Ingat lagi waktu tuqo first time berjaya berak kat toilet. Saya bagi sorakan paling gemuruh. Macam dia menang olimpik. Kalau boleh rasa nak bakar mercun. Haha. Tuqo sendiri pun sampai excited gile dapat pecahkan rekod dunia. Berjaya berak kat lubang jamban. Walaupun muka tak rela bau najis sendiri.. Haha. Tapi tetap sengeh memanjang. Sampai tak sabar2 nak bagitau abah die yang dekat opis tu. Siap suruh call lagi. Haha.

So, bila dah macam tu. Bile next time dia nak berak, memang dia akan cari toilet. Sebab nak menempa kejayaan seterusnya yang diiringi sorakan gemuruh. Haha ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

6. STEP BY STEP

nak bebaskan anak2 dari pakai pampers kene berperingkat. Tak boleh main sekali harung. Takdelah anak2 nak terkejut.

First, time tak tidur je tak pakai pampers. Time tidur, sebelum nak tidur tu pakaikan dulu pampers. Bila dah sampai satu tahap, tengok prestasi anak dah ok, bila bangun lagi je pampers mesti kosong, so dah boleh start tidur tak pakai pampers. Memang akan adalah dia terkencing time tidur, tapi sabar je la.kejap je ๐Ÿ˜‰

Second, time kat rumah je tak pakai pampers. Bila jalan, atau kemana2, pakaikan pampers. Sampailah anak2 dah reti nak mintak ke tandas bila ada rasa nak kencing.

7. REWARD

Reward jugak sangat penting dalam nak bina keyakinan dan kesungguhan anak2. Sebab, kalau tak, depa malas. Reti je nak kencing kat toilet, tapi malas nak bangun, malas nak bukak seluar, malas segala bagai laa..

Time ni la penting peranan reward. Ingatkan anak2, kalau berjaya tak pakai pampers sepenuhnya, nanti mama bagi mainan.

Kalau saya, time tu saya janji nak bagi tuqo mainan doktor2. Sebab time tu die tengah gila nak mainan doktor2.

So time die malas, saya ulang balik tentang reward. Die jadi semangat. Sama juga time bagi sokongan dekat toilet, sebut pasal reward, dah2 time die nak melepas hajat besar. InsyaAllah berkesan. Hehehe.

Tapi kene pegang janjilah. Bagi time betul2 dia dah tak pakai pampers sepenuhnya.

Carik mainan reward Tuqo dekat Aeon Shah Alam ๐Ÿ™‚

Akhirnya, usaha berbaloi. Tuqo dapat reward. Set mainan doctor ๐Ÿ˜‡

8. JANGAN MARAH

Biasalah, nak tak nak memang dia akan terlepas kencing or berak kat mana2. Time tu, jangan marah. Senyum je.

Dan kalau dia kerap mintak nak ke tandas pun, jangan marah. Layankan je. Sebab dia baru nak sesuaikan pundi kencing die ๐Ÿ˜…

7. SABAR & TANYA SELALU

Tak nafi, kadang2 memang rasa macam nak marah je. Tapi tu sebenarnya membantutkan lagi proses anak2 kita untuk berdikari. Dia sedang cuba. Jadi kita kena support. Jangan marah. Sabar.

Dalan masa yang sama, kerap tanya dia, ada rasa nak kencing tak. Nak pegi toilet tak.

Dan kene paksa anak2, sebelum tidur atau sebelun keluar rumah kene kencing dulu. Bantu dorang rancang kosongkan air di pundi kencing mereka. Hehehe.

8. DOA

Last sekali, yang paling penting kita sebagai ibu, kena mohon pada Allah. Mintak supaya Allah bantu anak kita. Allah izinkan anak kita cepat belajar dan terima. Sebab semuanya atas tangan dan kekuasaan Allah. Nak mudahkan atau nak susahkan, semuanya atas izin Allah.ย 

Tapi kita punya peluang untuk meminta. Jadi berdoalah moga Allah permudahkan dan Allah beri kesabaran buat kita.


Tu jelah perkongsian pengalaman saya dalam memoty train kan Tuqo. Baru seorang. Takda pengalaman mana pun. Hehe..

Tapi takpelah, apa yang ada dikongsi bersama. Mana tahu membantu orang lain.

Semoga sedikit perkongsian ini memberi mabfaat kepada kita.

๐Ÿ™‚

Sekian dari saya yang dah tak pakai pampers ๐Ÿ˜Ž

Ziarah Syria 5 : Isa Palestin

Alhamdulillah, 7oktober kami berkesempatan ziarah 3 keluarga pelarian di sekitar Ampang. 2 keluarga Syria dan 1 keluarga Palestin.
Dalam ziarah kali ini, saya benar2 terkesan dengan keluarga Isa, keluarga pelarian Palestin. Ini adalah ziarah kami kali kedua selepas kami menyampaikan sumbangan Kotak Ramadhan pada Ramadhan lepas. Tapi ketika itu hanya anak2 Isa yang ada dirumah, jadi kami tidak banyak bersembang berkaitan hal kehidupan.
Tidak seperti pelarian Syria, saya rasa pelarian Palestin agak terpinggir. Tidak ramai yang perasan kewujudan mereka di Malaysia.
Dalam banyak2 rumah yang pernah kami ziarah, rumah Isa lah yang paling dhaif. Luaran flat dan dalaman. Dirumah itulah mereka hidup 5 beranak. Isa, anak perempuannya Inas,  Mus’ab, Ahmad dan Abdul Fattah. Manakala anak sulungnya  berusia 20 tahun kini berada di Gaza.

Ziarah ketika menyampaikan sumbangan Kotak Ramadhan

 

Ujian Allah maha hebat, selepas berhijrah ke Malaysia pada tahun 2014 rentetan serangan dasyat yang berlaku di Palestin oleh rejim Israil, isteri Isa pula menghilangkan diri entah ke mana. Maka Isa menggalas tanggungjawab sebagai ibu & bapa kepada anak2nya. Mencari nafkah serta menyediakan hidangan.
Isa bekerja sebagai kontraktor binaan. Bancuh simen, cat rumah, pasang tiles, adalah kebolehan Isa. Setahun yang lepas, dia banyak mendapat tugasan dari majikannya seorang Melayu. Tapi akibat terlampau sibuk dengan urusan peribadi yang sangat mustahak ketika itu, majikannya sudah punya pengganti.
Kini pendapatan Isa tidak menentu. Lebih banyak tiada dari ada.

Abdul Fattah & Ahmad bersekolah di sekolah pelarian milik UN. Mus’ab dan Inas tidak bersekolah.
Semasa kami menziarahi mereka semalam, Abdul Fattah sedang demam.

Encik suami & Ahmad

Kami bertanya kalau2 Isa sekeluarga memerlukan apa2 bantuan, tapi Isa hanya tersenyum dan berkata segalanya cukup. Itulah Isa, susah tetapi tidak meminta2. Cukup dengan apa yang ada.
Semoga ada jalan keluar buat Isa sekeluarga.
#kitaSaudara

Ziarah Syria 4 : Kauthar

Kauthar merupakan ibu muda berumur 33 tahun yang mempunyai 6 orang anak, seorang lelaki dan 5 perempuan. Ruqayyah, Ibrahim, Syam, Tuqo, Asmaโ€™, dan Tasnim.

Oktober ini genap setahun mereka menjejakkan kaki di bumi Malaysia.

Kauthar kini keseorangan membesarkan anak-anaknya tanpa suami disisi.

Di Syria dulu, Kauthar adalah orang yang berada. Hidup serba mewah dan serba cukup. Suaminya mempunyai perniagaan sendiri. Mereka cuba untuk bertahan berada di dalam Syria walaupun perang sudah mula tercetus.

Sehinggalah satu hari, ketika anak-anak Kauthar hendak ke sekolah pagi itu, dua anaknya, Ruqayyah dan Ibrahim diculik oleh sekumpulan lelaki dengan menggunakan kereta. Penculik menghubungi suami Kauthar dan meminta wang tebusan sebanyak 200,000 usd! Jika tidak, mereka mengugut untuk menjual organ anak-anak mereka.

Ibrahim, anak tunggal lelaki Kauthar. Kini bekerja untuk menanggung keluarga

Kasih sayang ibu bapa mengatasi segalanya. Demi untuk menyelamatkan anak-anaknya, suami Kauthar menjual segala harta yang ada. Rumah, tanah, kereta, habis digadaikan. Alhamdulillah, akhirnya Ruqayyah dan Ibrahim dibebaskan dengan selamat setelah ditukar dengan wang tebusan.

Sejak berlakunya peristiwa itu, mereka bertekad untuk meninggalkan bumi kelahiran mereka. Bimbang kalau-kalau berlaku perkara yang sama atau malah lebih teruk. Mereka berhijrah ke Jordan tanpa melalui imigresen. Berhijrah anak-beranak dengan hanya berjalan kaki. Mengambil masa seminggu untuk sampai ke Jordan.

Berbekalkan wang yang ada, mereka sekali lagi berhijrah ke Mesir selepas beberapa bulan berada di Jordan kerana mereka mempunyai saudara mara disana. Malangnya, keadaan Mesir ketika itu juga tidak stabil. Trauma dan Fobia dengan apa yang berlaku ke atas anak-anaknya, mereka bertekad untuk berhijrah ke Sudan.

Sudah jatuh ditimpa tangga, Kauthar sekali lagi diuji dengan ujian yang maha hebat. Suaminya hilang tanpa khabar berita. Katanya kemungkinan besar ditangkap. Entah hidup, entah mati hanya Allah maha mengetahui.

Tak sanggup melalui detik-detik hitam di Sudan, Kauthar sekali lagi tekad berhijrah ke Malaysia bersama anak-anaknya serta bapa mertuanya ke Malaysia. tawakkal memilih Malaysia sebagai tempat berlindung, walau tidak mengenali sesiapa di Malaysia.

Kisah ini pernah saya ceritakan di FB ketika pertama kali saya bertemu anaknya, Tuqo di Jasmine Sham School sekolah untuk pelarian Syria milik NGO Malaysia Lifeline For Syria.

Ini kali kedua saya bertemu dengan Kauthar di rumahnya. Kauthar kali ini nampak jauh berbeza berbanding dulu. Tidak seperti dulu, dia seakan-akan lemah, putus semangat, tidak bermaya, dan jelas kelihatan dia menghadapi tekanan.

Alhamdulillah, ziarah kami kali ini kelihatan dia jauh lebih ceria dan terurus. Rumahnya yang dulunya kosong tidak punya apa-apa kini sudah dilengkapi pelbagai keperluan hasil sumbangan orang ramai.

Kauthar ibu tunggal yang membesarkan 6 anaknya sendirian. Tidak punya pendapatan. Hanya mengharapkan ehsan masyarakat.

Dia sendiri memang ingin bekerja. Namun, dia punya ramai anak kecil yang perlu diuruskan. Buat setakat ini, die masih bergantung kepada ihsan orang ramai. Tapi kami dalam perancangan untuk membantu Kauthar menjana pendapatan sendiri.

Sementara bersembang dengan Kauthar, sempat kami main-main dengan anak-anaknya. Anak yang kecil sekali Tasnim namanya.  Suka sangat nak sakat Taqi. Asyik duk berebut anak patung dengan Taqi. Hehe.

Ziarah kali ni, Tuqo tak ikut. Sebab dia kurang sihat. Jadi Tuqo tinggal dekat rumah nekma dia. Tak dapatlah Tuqo melayu nak bergambar dengan Tuqo arab lagi. Hehe

Tuqo arab & Taqi ๐Ÿ˜‡

Balik rumah malam tu, saya tunjuk pada Tuqo gambar ziarah kami ke rumah Tuqo arab. Excited dia. Saya Tanya sapa ni, knal tak? Dia jawab sambil senggeh,

โ€˜kakak Tuqo!โ€™ hehe.

Kata Kauthar, Tuqo dapat nombor satu exam baru ni di Jasmine Sham School. Seronok dia. Tuqo sekarang 6 tahun. bila saya Tanya dah pandai cakap melayu belum? Dia geleng kepala je. Hehe.

Tasnim cuba nak main dengan Taqi ๐Ÿ™‚

Seronok Taqi main dengan Syam ๐Ÿ™‚

Takpalah, baru setahun di Malaysia. sampai masa, mesti anak-anak ni akan fasih berbahasa ibunda kita. Yang penting, mereka jangan pernah lupakan bahasa ibunda mereka iaitu bahasa al-Quran itu sendiri.

Kami sembang-sembang tentang pelajaran anak-anak Kauthar. Ya, ilmu yang mereka dapat di sekolah pelarian Syria di Jasmine Sham School memang tidak dapat menandingi kualiti ilmu di sekolah-sekolah yang diatur perfect. Namun, bagi kami lebih baik masa yang ada sekarang dimanfaatkan dengan ilmu dari duduk sahaja membiarkan umur meningkat usia tanpa ada ilmu dan pengalaman baru yang digarap.

Siddiqah, sahabat yang sering bersama saya ketika tiap kali ziarah, dia lebih akrab dengan keluarga Kauthar. Kerap dia menziarahi keluarga Kauthar sejak dari awal kedatangan Kauthar sekeluarga ke Malaysia hingga sekarang.

Ziarah kali ini, Siddiqah serahkan Blander dan cerek eletrik kepada Kauthar. Sumbangan dari insan berhati mulia. Sebaik sahaja melihat bungkusan itu, Kauthar tersenyum lebar. Nampak keterujaannya.

Benar kata orang, sumbangan yang sedikit bagi kita mampu memberi sejuta kebahagiaan kepada si penerima. Dan kebahagian serta senyuman itulah satu kepuasan buat si penderma serta kami sebagai orang tengah yang menyampaikan sumbangan.

Ketika melihat wajah Kauthar sedang tersenyum, terdetik dihati kecil saya sebagai seorang isteri dan ibu. Bagaimana agaknya perasaan yang perlu dilalui saat perlu membesarkan anak serta mengurus keluarga sendirian, tanpa kehadiran suami tercinta. Juga tanpa adanya ahli keluarga lain disisi.

Benar,Cuma satu. Hanya Allah kita bergantung.

Kekuatan itu juga datang dariNya.

Semoga Kauthar terus cekal dan tabah dalam menguruskan keluarganya.

Ziarah Syria 3 : Fatimah

Alhamdulillah, harini ini 7 Oktober 2017 kami berkesempatan untuk menziarahi 3 keluarga pelarian disekitar Ampang. 2 keluarga dari Syria dan 1 lagi dari Palestin.

BELI BARANG

alhamdulillah, Projek Kotak Ramadhan yang dilancarkan pada Ramadhan yang lepas sangat-sangat memberangsangkan. ketika melancarkan projek itu saya hanya mensasarkan 10 keluarga sahaja yang bakal menerima sumbangan berbentuk barangan keperluan asas yang setiap kotak itu bernilai RM70.

Alhamdulillah, sambutan diluar jangkaan. Kutipan menjangkau sekitar Rm3000. Namun, dengan waktu dan tenaga yang terhad pada bulan Ramadhan, kami hanya mampu mengagihkan kepada 20 buah keluarga sahaja. Baki duit yang ada, disimpan untuk membeli barang keperluan dan diagihkan ketika ziarah selepas dari bulan Ramadhan.

Dengan berbekalkan duit sumbangan orang ramai ketika projek Kotak Ramadhan itu jugalah yang digunakan untuk memberi sumbangan ketika menziarahi rumah Halaโ€™ Zankari dan Rania tempoh hari. Dan hari ini, kami membeli barang sekali lagi untuk 3 buah keluarga.

Sebelum bertolak ke rumah pertama, saya dan suami pergi memborong barang di SpeedMart 99. Borong dengan pantas kerana list barangan Kotak Ramadhan masih segar dalam ingatan kami. Jadi kami tidak memerlukan masa yang lama untuk memilih barangan.

Taqi model borong barang, hehe

RUMAH HASSAN

Rumah pertama yang kami lawati adalah rumah Hassan. Hassan al-Akra merupakan anak kepada Fatimah dan. Mereka berasal dari Halab(Aleppo). Fatimah mempunyai 4 orang anak. Batul(satu-satunya anak perempuan), Hassan, Mahdi, dan..

Mereka sudah menetap di Malaysia selama 4 tahun. Ayah Hassan bekerja sebagai pemandu van sekolah. Mengambil dan menghantar anak-anak pelarian yang bersekolah di sebuah sekolah pelarian. Fatimah pula kekal focus sebagai suri rumah menguruskan hal ehwal keluarga mereka dirumah.

Hassan fasih berbahasa Melayu. Dia juga merupakan aktivis kemanusian yang sangat aktif membantu rakan senegaranya di Malaysia, dan juga orang-orang yang kurang bernasib baik atau dalam kesusahan. Tidak kira siapa dan dari mana asal mereka. Walaupun mereka sendiri dalam kesusahan, iaitu menjadi pelarian namun itu tidak menghalang Hassan untuk terus membantu dan menyumbang. Dalam masa yang sama Hassan juga bekerja sebagai guru di sebuah sekolah pelarian.

Kakaknya Batul juga sudah mula fasih berbahasa Melayu. Namun tidak sehebat Hassan. Batul sangat ramah. Membuatkan saya selesa dan tidak kekok bersamanya. Batul kini belajar di sekolah Jasmine Sham School, sekolah untuk anak2 pelarian Syria dibawah kelolaan NGO Malaysia Lifeline For Syria. Batul juga sekarang sudah mula mengajar rakan Yamannya berbahasa Melayu. Kira hebat dahla tu sampaikan dia boleh mengajar orang cakap Melayu. Hehe. Bila ditanya macam mana boleh pandai cakap Melayu, kata Batul hanya dari menonton kartun dan cerita melayu.

Tapi yelah, kadang2 mau tergelak jugak bila dengar dorang cakap Melayu. Sangat baku. Dan kadang2 sebutan jadi lain. Contohnya nak cakap rumput tapi jadi rambut. Hehe. Tapi usaha mereka harus dipuji dan diberi galakkan. Sekurang2nya mereka tidak malu dan berani untuk mencuba. Tak macam kita ni, over segan. Saya la tuh.. hehe.

Kami ke rumah Hassan atas jemputan mereka sekeluarga. Mereka menjemput kami untuk makan tengahari dirumah mereka. Kami tiba di rumah Hassan sekitar jam 3 petang. Perut sudah mula bernyanyi, entah lagu apa. Sampai2 sahaja dirumah Hassan, makanan sudah terhidang di atas saprah.

Beriyani arab, sallatoh(salad) dan humus ma’a laham (kacang kuda & daging)

Kami bertanya Fatimah apa nama masakan yang dihidangkan kepada kami. Katanya, ia adalah Beriyani. Tetapi Beriyani Syria. Rasa dan rupa wajah Beriyani mereka memang jauh berbeza dengan Beriyani kita. Hehe. Tapi rasanya masyaAllah cukup sedap. Ditambah pula dengan rasanya yang agak pedas, memang kena dengan lidah melayu.

Hairan juga saya, kenapa rasanya pedas. Sedangkan arab tak gemar makan makanan pedas. Tapi kata Fatimah, mereka sudah biasakan diri dengan makan masakan pedas sejak tinggal di Malaysia. supaya lebih serasi dengan makanan yang ada di Malaysia. dan mereka sendiri sekarang suka masakan pedas. Tapi, pedas sikit je la. Pedas sikit bagi kita, memang dah pedas gilerr bagi mereka. Hehe

Taqi pun makan dengan berselera.

Asyik dok cakap โ€˜nak..nak..โ€™. tak sabar tunggu nasi sampai ke mulut. Hehe.

Habis makan, kami bersembang sambil melayan kerenah Taqi dan Mahdi. Taqi mula merengek sebab mengantuk, tapi Mahdi pandai memujuk. Dia keluarkan segala khazanah mainannya dan berikan kepada Taqi. Seronoklah Taqi. Tak jadi menangis..

Seronok tengok Mahdi dan Taqi main sama2.

Tapi dah nama budak, last-last dorang bergaduh jugak. Bergaduh berebut mainan. Hehe.

Lucu melayan kerenah Mahdi dan Taqi.

Mahdi & Taqi main sama-sama ๐Ÿ™‚

Ok dah sampai masa. Anak melayu lawan anak arab berebut mainan ๐Ÿ˜‚

Saya tidak banyak bersembang dengan Fatimah. Kerana dia sibuk didapur. Lebih banyak bersembang dengan Batul dan Mahdi.

Encik suami pula asyik bersembang dengan Hassan dan ayahnya.

Encik suami kusyuk bersembang

Alhamdulillah, nampak kehidupan mereka selepas 4 tahun berada di Malaysia agak stabil. Nampak ceria dan gembira. Mereka juga masing2 sudah pandai membawa diri. Melihat mereka gembira itu adalah kebahagian bagi kami.

Walaupun nampak rumah mereka serba kekurangan, tapi mereka tetap bersyukur dan tidak meminta2. Malah melayan kami bersungguh-sungguh. Macam-macam yang dihidangkan.

Sebelum pulang, Fatimah hidangkan teh panas beserta pelbagai jenis kek. Nampak kesungguhan mereka dalam menjamu dan merai kami sebagai tetamu. Agak segan sebenarnya, tapi begitulah adat mereka. Sangat meraikan tetamu.

Selepas lebih sejam, kami pun mohon untuk beransur. Kata mereka masih terlalu awal. Tapi kami berkeras untuk beransur sebab ada 2 buah keluarga lagi untuk diziarahi.
Macam biasa, sebelum pulang dari rumah orang saya akan menyuruh Taqi untuk salam semua tuan rumah. Taqi pun terkedek-kedek ย pergi hulur tangan pada mereka. Salam lalu cium tangan.

Sempat ayah Hassan bisik pada encik suami,

โ€˜aku kagum tengok anak kecil Malaysia. bila salam cium tangan. Bagus kamu mendidik mereka sejak kecil untuk beradab dan menghormati orang tuaโ€™

Sudah menjadi kebiasaan buat masyarakat kita, tapi luar biasa buat mereka.

Last sekali, tengah saya sarungkan selipar, tiba2 Batul datang terburu-buru. Dia hulurkan dua mainan kepada Taqi. Mainan yang Taqi suka sangat main tadi. Buaya dan Helikopter. Batul bagi sorok-sorok sebab takut Mahdi nampak. Hehe.

Mainan murah, mainan yang sudah digunakan. Tapi bagi saya dan Taqi mainan tu sangat bernilai.

Pertama sebab Taqi memang suka sangat main mainan tu.

Kedua sebab ianya pemberian dari pelarian, yang sebenarnya mereka lebih layak menerima sumbangan atau barangan dari saya. Tapi kali ini, mereka yang memberi kepada kami. Hanya untuk membuatkan Taqi gembira. Dan saya lihat kegembiraan dan keseronokkan Taqi main dengan mainan itu.

Sungguh, saya juga mahukan kegembiraan itu dalam diri mereka.

Semoga usaha kecil kami dan bantuan kewangan yang kalian sumbangkan sedikit sebanyak meringankan beban mereka dan memberi kegembiraan buat mereka.

Taqi & Mahdi ๐Ÿ˜

Ziarah Syria 2 : Rania Umm Taym

Rania, dahulunya merupakan seorang pendidik. Jiwanya sudah sebati dengan mendidik setelah mengajar selama 14 tahun di Raqqa, Syria. Sebuah bandar terletak kira-kira 6 jam dari bandar Dimasyq.

Pada tahun 2013, dia dan suami bertekad untuk meninggalkan Syria dek kerana pembantaian si zalim terhadap rakyatnya yang tidak bersalah.

Malaysia menjadi pilihan tempat untuk memulakan hidup baru. Bila ditanya kenapa, katanya kerana Malaysia adalah satu-satunya negara yang tidak memerlukan visa sebelum datang ke negara itu. Visa boleh didapati di Airport.

Mereka membina hidup baru dengan penuh semangat. Memulakan perniagaan dengan mengambil tempahan makanan masakan arab yang dimasak dirumah. Kebetulan suaminya Saad Zaza merupakan chef di Saudi sebelum mereka bernikah. Dengan kepakaran dan pengalaman yang ada, mereka memulakan perniagaan demi melangsungkan kehidupan di bumi tuhan.

Bermula dengan hanya masak menggunakan dua biji kuali kecil, Alhamdulillah lama kelamaan perniagaan yang diiklankan melalui online dan sahabat handai berkembang maju. Permintaan serta tempahan yang banyak mendesak mereka supaya memiliki peralatan serta kelengkapan masak yang lebih banyak. Alhamdulillah, dengan bantuan saudara Syed Ishak, mereka dapat memiliki barang2 kelengkapan memasak terpakai dengan harga yang jauh lebih murah berbanding yang baru.

Kehidupan mereka semakin selesa. Namun, baru sempat merasai nikmat keselesaan itu, ujian tuhan sekali lagi datang menyapa. Suami Rania meninggal dunia setelah dua bulan terlantar dan menderita akibat sakit jangkitan kuman di dalam darah.

Rania kini menjadi balu serta ibu tunggal. Gigih bersendirian membesarkan anak tunggalnya yang berusia 5 tahun, Taym (ุชูŠู…).

Rania masih meneruskan perniagaannya. Tapi kini berseorangan. Permintaan semakin merosot dan tidak semeriah dulu. Kerana hal2 iklan dan penghantaran makanan dulu dilakukan oleh arwah suaminya.

Rania mulanya tidak mahir memasak. Apa tah lagi menu yang pelbagai. Tapi, kerana kemahuan dan kesungguhan, dalam tempoh 2 tahun dia sudah mampu menguasai semua jenis masakan arab serta halawiyat(manisan) sekali.

Kami dihidangkan dengan halawiyat hasil tangannya. Katanya kebetulan pada hari yang sama ada individu cina mengambil tempahan halawiyat darinya.

Kami turut dijamu dengan teh arab. Ya, teh arab. Bezanya dengan teh melayu kita, mereka bancuh teh bersama dengan sekitar 7 biji buah pelaga. Yaa, buah pelaga. Tapi, tehnya tetap sedap, ditambah pula aromanya yang memikat ๐Ÿ™‚

Teh pelaga. Dihidang style arab, gula letak sendiri.. hehe

Sambil makan halawiyat hasil tangan Rania, mulut kami tidak berhenti memuji apa yang kami kunyah. Sedap, sungguh sedap. Bukan retorika, tapi kenyataan.

Rania kini menyara hidup bergantung kepada tempahan makanan dari orang. Tidaklah mewah, tetapi cukuplah untuk bayar sewa rumah dan makan mereka dua beranak.

Rania beruntung punya jiran tetangga yang baik. Dan kebanyakkan mereka adalah berbangsa Cina. Malah sewaktu suaminya meninggal tempoh hari, orang cina juga banyak menghulur bantuan. Bukan itu sahaja, orang cina juga antara yang kerap order masakan arab dari Rania.

Rania juga beruntung, memiliki rumah yang serba sempurna dengan pelbagai kelengkapan dengan bayaran sewa yang agak berpatutan. tuan rumahnya juga baik hati.

Walaupun sendirian membesarkan anaknya di negara orang yang entah bila penghujungnya, namun Rania gigih dan tidak mudah menyerah. Senyuman sentiasa terukir dibibirnya. Tidak terzahir dari raut wajahnya perasaan sedih atau kecewa. Malah, dia kelihatan tabah, bersemangat dan cergas. Nampak gembira.

Sampaikan sempat kami berbisik sesama kami dalam bahasa kita yang tidak difahami Rania, masing2 dari kami teruja dan suka melihat semangat dan kesungguhan Rania.

Meminta2 dan memohon simpati?

Sama sekali tidak, itu bukan Rania.

Apa yang dia mohon cuma, bantu dia supaya mengiklankan perkhidmatannya.

Ah, sudah tentu!

Kalau ada sesiapa yang teringin nak makan apa sahaja makanan arab atau halawiyat arab, boleh contact saya.

Tapi, penghantaran tidak disediakan. Anda terpaksa ambil sendiri di rumahnya di Seri Kembangan ๐Ÿ™‚

InsyaAllah, semoga rezeki Rania akan bertambah luas.

Sungguh, kami keluar dari rumah Rania dengan perasaan gembira dan semangat yang positif.

Benar kata orang,

Ciptalah kebahagiaan sendiri.

Ciptalah bahagia dimana2.

๐Ÿ™‚



Kambingku Ke Syria 4.0


KAMBINGKU KE SYRIA 4.0 & KORBAN DI KEMBOJA
Bismillah,

Alhamdulillah, bersempena Aidiladha yang bakal menjelang, tahun ni insyaAllah tahun ke 4 bagi projek ‘Kambingku ke Syria’.
Alhamdulillah, tidak sedikit yang sudah mula bertanya dan tertunggu-tunggu dengan projek kambingku ke Syria, malah ada yang sudah mula menderma.
Seperti tahun2 lepas, projek Kambingku ke Syria lebih kepada program INFAQ KORBAN, iaitu berkongsi wang untuk membeli dan menyembelih kambing untuk diagihkan kepada rakyat Syria yang sangat memerlukan.
Namun, bagi yang ingin menjalankan ibadah korban, tetap dialu-alukan.
harga seekor kambing : Rm1000 (20slot)

Infaq korban 1 slot : Rm50
Tahun ini insyaAllah Dakwah Versatile membawa sedikit kelainan, dimana selain di dalam Syria sendiri, kambing juga akan disumbangkan untuk pelarian Syria di Jordan dengan kerjasama NGO Tangisan Syria dibumi Jordan.
Bukan itu saja, bagi sesiapa yang ingin menjalankan ibadah korban dan diagihkan kepada orang yang sangat2 memerlukan, insyaAllah kami ingin membuka ruang untuk sama2 membantu saudara2 kita di pedalaman Kemboja.

Harga sebahagian lembu untuk ibadah korban di Kemboja adalah Rm350.
Jadi, anda punya 3 pilihan untuk membantu saudara kita yang memerlukan :
1. Rakyat di dalam Syria.

(Dengan kerjasama Malaysia Life Line for Syria).

Korban/aqiqah seekor kambing : Rm1000

Infaq korban : Rm50 untuk 1 slot
2. Pelarian Syria di Jordan 

(Dengan kerjasama Tangisan Syria Di Bumi Jordan).

Korban/aqiqah seekor kambing : Rm1000

Infaq korban : Rm50 untuk 1 slot
3. Pedalaman Kemboja

(Dengan kerjasama Pusat Dakwah Serantau – P.D.S)

Korban lembu satu bahagian : Rm350
Kepada yang berminat, 

Boleh Bank in kepada akaun 
161051372902(maybank)

7615322572(cimb)

NUR SHAZAREEN
Tarikh akhir : 25 Ogos 2017
Makluman/pertanyaan : whatsapp 0137116210
Sekian,

Majulah kambing untuk saudara seIslam kita ๐Ÿ˜Ž
#kitaSaudara

#kambingkuKeSyria

Ziarah Syria 1: Hala’ Sankari

Alhamdulillah,

Semalam (19/7/2017), saya, Siddiqah (sahabat sama2 belajar di Syria) dan Kak Raja(doktor) berkesempatan untuk ziarah & memberi sumbangan kepada Hala’ sekeluarga, pelarian Syria yang menetap di Seri Kembangan.

Hala’ Sankari seorang ibu tunggal, datang ke Malaysia 4 tahun lalu bersama 3 lagi anaknya. Zubaidah, Muhammad & Solahuddin. Mereka berasal dari Halab@Aleppo.

Kerana tidak tahan melihat pembunuhan di depan mata, keluarga & tetangga disembelih seperti binatang korban pada pagi Aidiladha, bom serta letupan, mereka sekeluarga bertekad untuk meninggalkan bumi Halab dan berhijrah ke Malaysia.

Pada mulanya, semua berjalan lancar. Mereka memulakan hidup baru di Malaysia. Anak2 bersekolah. Hala’ pula mencari rezeki dengan memasak makanan arab.

Bagai jatuh ditimpa tangga, Hala’ sekali lagi diuji tuhan. Dia mengalami sakit jantung. Tiga saluran jantungnya tersumbat. Sudah 2 kali pembedahan dilakukan, sekali di Hospital Serdang, sekali lagi di IJN.

Rajah yang menunjukkan saluran jantung tersumbat. Yang hitam2 tu, darah mengalir baik. Yang tak hitam tu tersumbat

Saya bertanya tentang kos pembedahan & perubatan. Katanya, pembedahan tempoh hari menelan belanja sebanyak Rm33,000. Dengan nada terkejut saya bertanya lagi, dari mana dia dapat duit sebanyak itu?

Dengan tenang die menunjuk ke langit sambil menjawab,

‘minAllah..’ (dari Allah).

Katanya dia benar2 tiada duit. Sampaikan saat itu, ketika di wad emergency, dia rasakan seperti sudah mahu mati dek kerana jantungnya terlalu sakit. Pembedahan harus segera dijalankan, namun dia tidak punya wang. Rm14,000 perlu dibayar dahulu kepada pihak hospital sebelum pembedahan dilakukan.

Entah dari mana, entah siapa, tiba2 ada insan tolong menjelaskan bayaran sebanyak Rm14,000 itu. Alhamdulillah, pembedahan dapat dilakukan.

Bakinya pula bagaimana? Katanya saudara2nya tolong. Lalu disambung saudara SeIslam, yang entah siapa.

Bil Rm33,000

Rawatan susulan pula bagaimana?

Katanya, dia perlu ke hospital setiap bulan untuk rawatan. Kos rawatan bulanan adalah sebanyak Rm1000. Katanya, jika ada duit lebih, dia akan pergi, jika tiada, dia hanya duduk dirumah.

Hala’ lebih mementingkan pembelajaran anak-anaknya berbanding kesihatannya. Katanya,

‘kalau aku punya duit, lebih baik duit itu dibayar untuk kos pembelajaran anak-anakku, kesihatan aku, biarlah dahulu’.

Kami bertanya lagi, bagaimana dia menyara kehidupan mereka anak beranak setiap bulan? Dari mana datangnya wang?

Sekali lagi jari ditunjuk ke langit sambil kepala mendonggak,

‘wallahi, minAllah..’

Katanya lagi,

‘ini bukan zaman Saidina Abu Bakar as-Siddiq, bukan juga zaman Umar al-Khattab mahupun Umar Abdul Aziz, tidak juga zaman Harun ar-Rasyid, tetapi entah siapa, entah dari mana, akan ada sahaja sampul berisi wang yang diselit dari bawah pintu rumahku. Dari duit itu la aku bayar sewa rumah dan menyara keluargaku.’

‘Allah hadirkan juga insan2 seperti kamu semua datang memberi bantuan serta sumbangan seperti apa yang kamu bawa hari ini’.

Sungguh, kami melihat tingginya tawakal dalam dirinya.

Kami meminta izin untuk melihat dokumen2 perubatan serta ubat-ubatan yang diberikan pihak hospital. menimbun, sungguh sangat menimbun ubatnya. sudahlah menimbun,

Mahal-mahal pula tu.

Kak Raja belek2 semua ubat-ubatan Hala’ sambil menggeleng kepala. Kata kak Raja, ‘mahal semua ubat2 ni’.ย 

Ada ubat2 penting yang perlu diambil, tetapi sudah habis. Tidak mampu untuk terus membeli stok ubat, kata Hala’ ‘aku makan apa yang ada sahaja’.

Dia perlu menjalani sekali lagi pemeriksaan khas untuk menilai masalah jantungnya. Bila kami tanyakan bila akan pergi buat? Katanya, bila ada duit.

Ubat-ubatan

‘aku ini akan mati, kalau tidak mati di Syria kerana disembelih, aku akan mati di Malaysia kerana sakit’.

Matanya berkaca-kaca ketika ditanya tentang keluarganya di Halab. Katanya, semuanya sudah mati! Mati dibunuh syiah, disembelih bagaikan itulah Aidiladha mereka.

Dalam kesedihan, dia mencari hikmah tanpa menyalahkan tuhan. Katanya,

‘Allah sedang menguji kami. Dalam masa yang sama, Allah mahu kami keluar dari Syria untuk menyebarkan agama Allah. Lihatlah di eropah berapa ramai orang yang telah Islam dengan usaha dakwah rakyat Syria yang berpindah ke sana’.

Walaupun hidup di dalam kesempitan, dia tidak meminta2 kepada kami. Tidak seperti sesetengah arab yang tidak segan sila meminta malah mendesak.

Tapi tidak bagi Hala’. Kalau ada duit itulah rezekinya, kalau tiada hanya bertawakkal kepada Allah.

Katanya lagi,

‘kita manusia biasa, tidak mampu memilih & meminta taqdir, tetapi Allah telah menetapkan taqdir terbaik untuk kita.’

Sungguh,

Saya belajar erti kekuatan dan kesabaran dari wanita ini.

Semoga Hala’ akan pulih seperti biasa dan dapat menjalani kehidupan normal bersama keluarganya di Malaysia.

#kitaSaudara

#DakwahVersatile

AMANAH KITA SEBAGAI IBU


Malam ni tak dapat lelapkan mata.

Teringat topik yang disembangkan dengan encik suami time dalam perjalanan balik Klang dari Ipoh.

Puas pujuk mata untuk beradu,

Tapi tak makan pujuk rupanya mata saya ni.. hehe..

So, sambil2 tak boleh tidur, dari dok golek kiri gokek kanan, baiklah saya menaip. Menulis apa yang sedang berlegar dalam otak saya.

Manalah tahu punya manfaat untuk yang lain.

Harap2 lepas ni boleh la nak tidur.. hehe..

******************************************

Beratnya menjadi ibu.

Anak bukan setakat anugerah,
Tapi ia adalah amanah.
Tanggungjawab mendidik terletak di bahu ibu.

Acap kali kita dengar,
Anak kecil otaknya seperti span,
Laju menyerap apa yang dilihat dan diajar ke dalam otak.

Anak mengikut apa yang diajar.
Kalau ibu ajak menari, maka berjogetlah si anak.
Kalau ibu bertutur kasar, maka kasarlah bahasa si anak.

Jika ibu lebut tuturnya, maka sopanlah percakapan si anak.
Jika ibu kenalkan dengan ayat tuhan, maka al-quranlah dihati si anak.

Maka, kita ibu yang mana satu?

Ibu yang menghulur gadjet moden atau kitab Allah 1400 dulu?

Bukan mudah,
Kadangkala menahan sabar dan marah,
Malah menangis air mata darah,
Kerana mahu mendidik cara sunnah.

Tapi,
Hati tahu itulah yang terbaik,
Kerana mahukan anak menjadi orang yang baik-baik,
Juga saham kita di akhirat kelak.

Ayuh,
Jadi ibu terbaik untuk anak kita.
Biarpun bukan suri rumah sepenuh masa,
Tapi kadangkala mereka boleh pergi jauh dalam mendidik anak dalam pada kesibukan bekerja.

Ibu bekerja dan ibu sepenuh masa,
Graduan agama atau lulusan apa saja,
Kita semua sama,
Kita punya matlamat yang serupa,
Mahu anak menjadi orang berguna.

SELAMAT MENDIDIK ANAK BUAT IBU-IBU SEMUA,
JANGAN PERNAH BERPUTUS ASA,
ANDAI LEMAH MENGADULAH PADA YANG ESA.

Semoga kita semua terus istiqomah dalam mendidik anak mengikut acuan sunnah.

Siiru ala barokatillah ๐Ÿ™‚

%d bloggers like this: