Category Archives: Uncategorized

LANGKAWI 4 : ISLAND HOPPING

Tempat bot nak ke Island Hopping ni agak jauh dari bandar Kuah. Tempat ni tepi pantai berdekatan dengan hotel Awana Porto Malai.
Sampai2 sana je, terkezutt tengok ramainya manusia tengah tunggu turn nak naik bot ke Pulau Dayang Bunting.

So, masa kitorang sekali lagi habis dengan menunggu je. Kena pula cuaca kaw punya panasss.. hehe.

Sambil2 menunggu tu, bolehlah beli2 selipar ke. Banyak betul depa jual selipar. Yelah, kadang2 orang datang pakai kasut, atau selipar2 kulit dan seumpamanya. Daripada rosak, baiklah beli selipar. Hehe. Harga selipar situ lebih kurang rm12.
Air putih jangan lupa beli siap2 untuk bawak sekali. Kat Pulau Dayang Bunting tu memang ada jual air dan makanan. Tapi paham2 la harganyaa. Harga pulaauu la katakan.. hehe.
Kat sana siap ada gerai2 tempat makan n lepak2, tapi harga die.. bile tengol boleh menyebabkan kite melatah ‘opocot mak engkau’. Hehe. Saya ada tilit2, harga roti hotdog dan air biasa hrga die dalam Rm28. Tapi kalau orang yang jenis selalu lepak kat starbucks kira biasa kott.. hehe.
Lepas tunggu lebih kurang sejam akhirnya dapat jugak naik bot. Semua kena pakai life jacket. Termasuk budak. Tapi Taqi je tak pakai. Hehe.. takde size laa… Kecik sangat.. hehe.

Tengok Tuqo, bukan main bergaya lagi. Hehe

Bot pun dipandu dengan laju, menuju ke Pulau Dayang Bunting. Banyak jugak bot2 lain yang semuanya menuju kesana. Nak sampai ke Pulau Dayang Bunting lebih kurang 10minit jugak naik bot tu. 

Pemandangan memang Subhanallah cantik sangat2.. 🙂

Nilah Pulau Dayang Bunting. Nampak macam perempuan mengandung tengah baring

Sampai je kat Pulau Dayang Bunting, MasyaAllah.. terkejut tengok ramai betul orang kat sana. Penuh.. sesakk… 

Kena pulak time kitorang pegi tu Jeti tengah renovate ke ape. So pakai jeti sementara, buat dari kayu. Ya Allah, rasa macam nk tenggelam dah jeti tu time tu sebab ramai sangat orang atas tu. 

Takpelah, ramai pun redah je la. Hehe.

Sebenarnya dekat tengah Pulau Dayang Bunting tu ada tasik. Subhanallah, tasiknya sangat cantik. So, orang semua tuju ke situ untuk mandi2.

Dulu nak ke tasik tu tak kene bayar pun. Tapi sekarang kene bayar dah. Ntah berapa. Hehe.

Nak ke tasik pun, perjalanan boleh tahan mencabar..naik turun tangga. Orang ramai. So kene hati2 and bawak bersabar. Hehe. Kalau orang2 tua atau OKU, eloknya tak payahlah bawak sampai ke tasik. Memang sangat penat. 

Teringat time nak balik, ada pakcik tua bertongkat cakap kat anak2 dia sambil kelenguhan panjat tangga, ‘kalau abah tau la macam ni jalannya,abah tak masuk sampai ke sini, abah tunggu kat depan sana je’. Sian pulak pakcik tu. Tapi yelah, niat anak2 nak gembirakan orang tua, tak terjangka macam tu pulak kan. Huhu.

Sambil2 jalan boleh la tengok2 pokok dan monyet.. hehe. Tapi kene hati2 jugak, sebab monyet2 tu ready je nak cilok barang2 orang.

Tengoklah tangganya, ni yang paling memenatkan

Bila nampak je tasik, Subhanallah.. hilang segala penat

Alhamdulillaj, akhirnya sampai jugak tasik

Bila nampak tasik tu, masyaAllah.. cantiknya laaa..

Ramai yang mandi dekat tasik tu. Tapi kalau nak mandi, wajib pakai lifejacket. So kene sewa Rm5.

Dekat situ ade gak dorang buat tempat mandi untuk budak2. Macam pool la. 

Encik suami nak mandi. Tapi dia taknak bayar lifejacket. Hehe. Kalau terjun kat tengah2 tu sah2 la ade lifeguard perasan. So, dia dengan yakin nya terjun kat tempat yang agak tersembunyi n terselindung. Plus, redup.. tak panas.. 

Walaupun takde orang pun yang mandi situ, dia selamber je terjun. Hehe.. 

Tengok tu, dia sorang ke terjun.. hehe

Ingatkan tepi2 tu tak dalam, dalam jugak rupanya. Nasib la pandai berenang.

Tak lama lepas tuuu… Pakat terjun laa oranh lain kat situ. Memandangkan kat situ redup.. hehe. Tapi hanya orang2 yang reti berenang je la yang terjun. Huhu

Tuqo pulak geram je tengok abahnya mandi. Ajak terjun skali taknak. Dia nak mandi dekat kolam kecik tu jugak. so, dia kenalah tunggu abahnya berendam dulu. Hehe.

Akhirnya dapat jugak Tuqo mandi

Mandi dalam 20minit, terus naik balik. Tak boleh lama, sebab pasni nak ke pulau lain. Dan biasanya orang tak lepak lama pun kat pulau ni. Paling lama pun dalam sejam. 

On da way balik ke jeti, ternampak la haiwan ni..

Elok je posing.. hehe.

Tapi Alhamdulillah, dia tak kacau orang. Pandai beredar sendiri. Huhu.

So, kalau bot tadi dah sampai, boleh naik.

Alhamdulillah, time nak balik ni jeti takdalah padat macam time datang tadi. Lega rasa.

Lepas Pulau Dayang Bunting, drivet bot bawak kami pergi bagi makan Burung Helang. Sampai je kat pulau tu, driber tu mati kan enjin, n amik ayam. Campak kat air. Nanti ade la helang datang makan. 

Tunggu punya tunggu. Helang tak datang pun. Tapi ade je dok terbang2 kat atas. Driver tu kata, Helang dah kenyang kot. Dari tadi orang dok datang bagi makan je. Alahai helang.

Tapi Alhamdulillah, tak lama lepas tu, helang datang makan. Nampaklah macam mana helang cuba amik ayam tu guna kaki dia. Cantik punya landing, pastu terbang tinggi balik.. masyaAllah..

Lepas dari bagi makan Helang. Kami ke Pulau Beras Basah. Kat situ biasa orang mandi pantai. Dan banyak aktiviti air kat sana. Banana boat ke, sume ade sana. Cuma kami tak turun. Sebab kejar masa nak ke Cable Car pasni. Hehe. Lagi pun hari panas terik. Cuma terasa jugak rugi. InsyaAllah ade rezeki singgah lain kali 🙂

Dalam perjalanan nak balik, Tuqo Taqi dah ngantok. Kepenatan. Hehe.. kene pulak angin bot laju, lagu syok depa nak tidooo. Hehe..

Alhamdulillah, seronok jugak ber Island Hopping. Lagi2 bile dengan keluarga. Berganda seronoknya. Riuh sekampung.. hehe

Family photo atas bot

Last sekali, sampai kat darat. Ada orang jual gambar kita yang dorang amik sebelum naik bot tadi. Tengok gambar kitorang cun je, tambah2 gaya Tuqo, hhehe.. encik suami pun beli. Harga dia Rm10. Bolehla buat kenang2an kami anak beranak.. 🙂

Taqi nampak sekerat je, jadilaaahh.. hehe

Sekian untuk Island Hopping.

Seronok.. cuma agak terkejar dengan masa. Mungkin kalau spend masa lebih sikit lagi syok..insyaAllah next time 🙂

LANGKAWI 3 : BERAS TERBAKAR

Beras terbakar ni sejarahnya menurut kata dorang la,

Ada satu ketika dulu, Siam nak datang serang Langkawi.

Maka pemerintah ketika tu, arahkan supaya semua beras dikumpulkan satu tempat. Dan mereka bercadang untuk bakar semua beras yang ada di Langkawi. Supaya tentera Siam tak dapat makan dan akhirnha mati.
Begitulah konon2nya sejarahnya. Betul atau tak, saya pun tahu. Saya pun takdalah nk buat research tentang ni. Hehe.
So, dekat beras terbakar ni, ada la beras yang terbakar tu. Peninggalan sejak zaman berzaman.
So, kat sana kita akan dapat tengok beras yang dah terbakar di dalam pinggan. Dan tapak beras terbakar.

Ini lah beras terbakarnya

Tapak beras terbakar

Pastu ade jugaklah rumah kampung yang cantik kat situ. Boleh la nak ambil2 gambar.

Ala2 gambar raya sikit.. hehe

Tu je.

Hehe..
Bagi saya macam kurang menarik la tempat ni. Mungkin boleh pergi ke tempat lain yang lebih menarik.
Kiranya, kalau ke Langkawi, tak ziarah beras terbakar pun takpe. Takde apa yang rugi. Tu bagi sayalah. Hehe..

Kalau ada masa lebih, boleh la nak ziarah. Tapi kalau masa terhad, baik pergi tempat lain 🙂

Langkawi 2 : Agen oh Agen !

Untuk program sepanjang di Langkawi, pihak company ada lantik agen untuk uruskan sepanjang lawatan kami ke Langkawi.
Malangnya, syarikat tu agak hampeh. Dari awal sampai ke sudah tak muncul2 pun wakil syarikat. Muncul pun waktu nak balik dah.
Mintak deposit untuk bayar bayaran penuh. Bukan main lagi. Company pun bagi la bayaran penuh. Last2, semuanya lepas tangan je bila kat Langkawi.
Sampai2 je kat Jeti Langkawi, takde pun wakil dorang sambut. Nasib la depa ada sediakan bas dan drebar bas. Kalau tu pun depa tak sediakan, memang melampau.huhu.
HOMESTAY
Sampai di apartment homestay, kami juga dibiarkan begitu saje. Semua diurus sendiri. Agih bilik, carik bilik. Pulak tu keadaan apartment tu sangat la berjauhan antara blok dengan blok yang lain. Kami semua ada lebih kurang 45 orang. Ada dalam 15 family. Masing2 duduk blok yang berbeza. So, kami lama menunggu pengangihan bilik. Dah la tengah panas. Adeh !
Bila dah dapat bilik rasa lega. Tak sabar nak rehat. Tapi bila masuk bilik, Allahurabbi… Terukknyaaaa homestay depa bagi !
Dengan kotornya. Bilik kecik. Tandas tersumbat. Tv sandar kat dinding. Kepala paip tandas takde. 
Hmmm… Banyakk laa.. tak sanggup nak amik gambo homestay tu. 
Family2 lain pun ramai komplen pasal bilik dorang. Semua kata teruk!
Kalau korang nak ke Langkawi, jangan la sekali2 duduk APARTMENT SERI LAGENDA. Memang dekat dengan pekan Kuah, dekat dengan Jeti, dekat dengan bandar.. tapi carik la tempat lain yang mebih murah dan selesa.

MAKAN
Bab makan ni, company travel tu charge sekepala rm40 sehari. Tapi, makanannya amat tak berbaloi.

Pagi – nasi lemak.

Tengahari – nasi, ayam seketul, sayur . Kalau kat kedai dapatlah rm5. Air plak air mineral.

Malam – lebih kurang tengahari gak. Cuma malam last ada bbq.
3x makan tu je. Dahla sayur yang tak habis makan buffet tengahari tu, depa bungkus bagi makan balik untuk malam. Adeh, sabo je la.

Untuk Rm40 sekepala, memang amat tak berbaloi. Lainlah kalau dia bagi makan nasi beriyani ke, nasi arab ke.. huhu.

Sampai ada yang komplen, tak boleh nak telan makan nasi lemaknya.

Bukan tak bersyukur, cuma sepatutnya dorang berilah yang setanding dengan harga yang kita bayar. Bukannya ‘asal ada’.

LAWATAN
Sepanjang lawatan kat Langkawi, takda langsung tourist guide muncul. Kami pergi ke tempat2 lawatan tanpa tahu sejarah dan kisah. Memang ada pakcik bas tu cerita sikit2. Tapi pakcik tu pun macam nak tak nak cerita. Mengarut2 plak tu. Pastu sampai tempat2 lawatan, biarkan kami berjalan dan mengurus sendiri semuanya.
Tiket2 semua terpaksa beli sendiri. Menyebabkan program kami habis dengan menunggu je. Patutnya agen la yang amik peranan. Beli tiket awal2. Aturkan perjalanan kami elok2.
Tapi yelah, nak buat macam mana. Benda dah nak jadi.
ALASAN
Bila kami komplen tentang layanan yang sepatutnya dari mereka, ade ke patut dorang cakap 
‘maaf, kami tak menang tangan. Cuti kali ni banyak group yang terpaksa kami urus’.
Tu bukan masalah kami. Sepatutnya dorang amik la sekadar kemampuan. Jangan tamak sangat sampai tapau semua, tali layanan macam hampeh. Huhu.
Takpelah, takdir Allah semuanya. Ape pun Alhamdulilah kami selamat pergi dan balik bercuti di Langkawi.
Cuma lepas ni perlu hati2 dengan agen2 yang dok promote pakej bajet Langkawi dan sebagainya. Jadikan pengalaman itu guru kita 😉

FAMILY DAY LANGKAWI

Alhamdulillah,

Cuti hari pekerja baru ni company tempat encik suami kerja ada buat family day ke Langkawi. Time dapat khabar, ofkos la seronok kan. Hehe. yelah, lama dah tak pergi Langkawi.
Kami bertolak dari Klang naik bas yang company sewa.

Kami berkumpul di masjid asy-Syarif,Meru. Bas patutnya sampai jam 9malam. Tapi dah pukul 10 kelibat bas pun tak nampak lagi. Rupanya dia pegi tunggu kat masjid Kapar. Adehh..
Bas sampai lebih kurang jam 10.30malam. Tak berapa jauh jalan, baru sampai sungai buloh kami perasan bunyi enjin bas semacam je. Encik suami pun cakap dengan adik die, bas ni tak lama ni. Ada rosak tengah jalan ni.
Kami akan singgah di Ipoh untuk ambil staff dari Ipoh. Dalam perjalanan nak ke Ipoh, enjin bas dah start buat perangai. Dan beberapa kali enjin mati. Janji dengan team Ipoh untuk stanby jam 12.30pagi. tapi bas sampai Ipoh lebih kurang jam 2pagi.
Bas terus menuju ke utara. Kami rancang untuk naik feri ke Langkawi dari Kuala Perlis. Maklumlah, tak nak duduk lama dalam feri. Tapi itu hanya perancangan manusia. Allah yang maha merancang tak mengizinkan.
Dengan keadaan bas yang semacam nak nazak. Ntah berapa kali mati enjin. Cubaan start enjin perlu buat banyak kali. Last2 untuk selamat, terpaksa tukar plan untuk naik feri dari jeti Kuala Kedah. Memandangkan perjalanan nak ke Kuala Perlis lebih jauh.
Patutnya tiket feri jam 8pagi. Tapi kami sampai di jeti Kuala Kedah jam 8.30pagi. jadi terpaksalah tukar tiket. Alhamdulillah ada tiket jam 9.30 pagi. So, takdelah tunggu lama sangat. Hehe.
Sebelum turun bas, pemandu bas dah dipesan untuk baiki bas dalam masa 2 hari kami ke Langkawi. Yelah, taknak lah ada masalah pulak berlaku time balik nantikan.
Kenapa saya cerita pasal bas ni??
Haaa..
Ceritanya bersambung pada hujung siri kisah cuti kami di Langkawi 🙂

Kami naik feri ke Langkawi dari Kuala Kedah. Perjalanan feri lebih kurang 2jam setengah. Alhamdulillah kami dapat duduk di bahagian bawah sekali, takdelah rasa sangat bergoyang. Kalau duduk tingkat paling atas, memang pening laa… Kene pulak kalau jaga anak2 yang tengah lasak. Hehe..

Alhamdulillah, ni kali pertama Tuqo n Taqi naik feri. Tuqo panggil feri ‘safinah’.

Tapi dalam feri tu, kitorang paksa Tuqo n Taqi tidur. Sebab tak tahan takut mabuk. Plus, kami pun keletihan.. hehe

Klinik Gigi Terbaek Abad ini !

Kepada yang tercari2 klinik gigi yang best di area Shah Alam, bagi saya DENTAL CARE4U adalah klinik gigi yang paling best pernah saya pergi sepanjang hidup saya.. hehehe.
Yelah, sejak kecik pergi klinik gigi, sampai ke besar. So, jumpe macam2 jenis doktor, staff klinik dan keadaan klinik. Alhamdulillah, Allah izinkan saya untuk try DENTAL CARE4U yang terletak di Pinggiran USJ, tak jauh dari exit Tol Ebor@tol batu3. 
Apa yang best tentang Klinik Dental Care4u ni?
1. DOKTOR NOR SURYANI
Bile kite pilih klinik gigi, ofcourse kita nak doktor gigi yang best. Di Dental care4u, Alhamdulillah doktornya sangat best. Nama doktornya Dr. Nor Suryani. Sangat peramah. Pertama kali jumpe rasa macam dah lama kenal. So, takdelah kita malu2 atau takut2 nak cerita atau nak bagitau tentang gigi kita.
Time die check atau scalling gigi, die akan cerita kat kita tentang gigi kita. Tentang apa yang dia nampak. Contohnya, ‘eh, gigi ni nak reput dah’. Dia bagitau waktu dia tengah scalling gigi bongsu saya.
‘sori ye kalau sakit, saya kene buat jugak, kalau tak tak bersih nanti’.
Dia berkali2 minta maaf kalau nampak saya tahan sakit. Dan suruh saya cuba untuk bernafas melalui hidung. Katanya insyaAllah akan rasa kurang sakit. Hehe..
Tak macam setengah doktor, time die buat gigi kita, dia menyanyi laa.. ada yang bersembang dengan staff die laa..

Dan ofcourse ada yang diam. Nanti bile dah siap sume bari nak cerita pasal gigi kita. Pastu cakap gigi yang hujung la, gigi tengah laa.. mana nak tau gigi mana satu yang doc tu tengah cakap. Pulak tu biasanya doc gigi die tak explain apa yang dia buat. Ada yang jenis kita kena tanya. Ada yang jawab sepatah. Bagi dorang, mungkin asal dia selesai kerja dia.
Tapi sangat beza dengan Dr. Suryani ni, dia akan explain A to Z apa yang dia buat. Dan apa yang dia nampak pada gigi kita. Dia tak nak patient tak tahu apa yang doktor dah buat kat gigi kita. Dan dia akan cadangkan apa yang patut kita buat. Contoh, untuk permulaan ni kena cuci gigi dulu. Nanti buat appoiment lain untuk cabut pulak. Atau gigi mana yang perlu cabut, gigi mana yang perlu tampal and so on. Apa pun, dia hanya cadangkan, semua atas kita sama ada nak teruskan atau tak. 
Tapi, bagi saya. Saya memang teruskan dengan dia. Memang syok sangat jumpa doktor gigi macam ni.

Macam saya, saya susah nak nganga mulut, rupanya ada masalah pada rahang saya. So, dia cerita panjang lebar tentang rahang. Bukan pasal gigi je die cerita, tapi pasal rahang juga. Hehe.

Dan seriusly, lepas saya jumpa dr. Suryani ni baru saya tahu camne cara gosok gigi yang sebenar. Dia tunjuk dan ajar. Rupanya yanh nurse ajar kat skolah dulu2 tu salah.. huhu.
2. SISTEM YANG CANGGIH
Ini bagi saya la. Sebab yang saya pergi sebelum2 ni macam tak berapa nak canggih. Part yang paling saya rasa ‘wow’ adalah time saya nak x-ray gigi.
Haritu gigi saya sakit, tapi tengok pada gigi takde apa pun masalah. So, doctor suggest untuk saya buat x-ray. Oh ya, di DENTAL CARE4U ada perkhidmatan untuk x-ray gigi. Selang sebilik je. 
Sebelum ni saya pernah dah x-ray gigi dekat DEMC, Shah Alam. Tapi saya nampak Dental Care4u punye mesin x-ray macam lagi canggih je. Hehe.
Prosedur pun senang. Takde la lama nak kene tunggu macam kat DEMC tu. Harga kat DEMC tu tak payah cakap la. 
So, pergi x-ray kat bilik seblah. Mula2 dr. Suryani datang sekali. Terang2 nak kene buat ape. Lepas habis terang, doc pun keluar. Staff die pula layan saya. Suruh pakai baju x-ray yang mak datuk beratnya !! Hehe.. macam pakai baju perang pulak rasanya. Kat DEMC ritu takde pulak.

Bila start je X-RAY, tak lama pun dalam 5 minit je.

Keluar dari bilik xray, rupanya doc dah tengok result xray gigi saya dekat skrin kerusi cek gigi. Sambil pintu terbuka dan sambil sembang dengan suami saya yang ada kat luar bilik tu tentang masalah gigi saya. Hehe. Punya sempoi doktor..
Biasanya result xray kita akan dapat sampul gedabak besar kann.. ade filem xray dalam tu. Tapi kat klinik ni, dr. Suryani transfer guna bluetooth je kan handphone saya.
Dia kata senang dan praktikal. Kalau kita pergi mana2, memang bawak hp. Kalau ada masalah gigi kat mane2 tempat yang kite tak jangka, just tunjuk je result xray dari hp kite. Tau la doctor gigi nk buat ape. Hehe. Kalau pakai filem, memang perap kat rumah je la gamaknye.. hehe.
Haa, tu pasal xray.

Lagi yang bestnye.. ade skrin terpampang kat kerusi tempat kita cek gigi tu. Ntah napa ape la kerusi tu. Kalau ada result xray, die pampang yang tu. Kalau xde, die pampang gambar rajah kedudukan gigi. So, senang la doctor nak tunjuk2 gigi mana yang ada problem. Kita pun dapat tahu terus yang mana n nampak ape problemnya.

3. SELESA DAN MESRA KANAK-KANAK.
mula2 saya masuk klinik ni, memang saya wow!

Tengok keadaan klinik yang sangat bersih dan selesa. 

Ada buku2 untuk dewasa, untuk kanak2 pun ada.
Ada juga ruangan main untuk kanak2. Memang sangat berguna kepada kami2 yang ada anak. Tuqo taqi pun seronok main. Tak kisah mama lama kat dalam bilik doktor. Sebab banyak benda boleh buat n main. Takdelah abahnya pening sangat nak jaga Tuqo Taqi. Hehe. Cuma last2 Taqi menrengek nak tidur je la. Hehe.

Yang lagi best,

Ada mini pantry. Boleh bancuh air panas sendiri. Macam2 jenis air panas 3 in 1 ada. Boleh pilih n bancuh sendiri. Biskut pun ada. Sapa yang menunggu tu, rasa macam diraikan sangat. Hehe.

4. MESRA
Sesetengah klinik, bukan setakat doctor, tapi staff die pun tak berapa nak mesra alam. Tapi di DENTAL CARE4U, kali pertama saya cakap dengan staff die melalui telefon pun, rasa sangat yang dorang ni mesra alam. Cakap telefon sangat mesra dan sopan. 
Bila dah berjumpa depan pun, sangat murah senyuman and mudah diajak bersembang. Kalau tanya tentang gigi pada staff dia pun, staff tu boleh jawab. Ada setengah tempat saya pergi, bila tanya soalan jawab ‘tak pasti’. Tanya soalan lain, jawapan yang sama juga.

Suami dan anak2 dr. Suryani ni pun mesra juga. Anak dia yang nama Umar siap main2 dengan Tuqo. Bagi Tuqo coklat M&M lagi. Dalam hati saya cakap, 

‘budak ni, makan coklat tapi gigi cantik’. Hehe..
5. BERPATUTAN
memanglah pergi ke klinik gigi kerajaan atau hospital kerajaan lebih murah. Tapi bagi saya, harga di klinik ni berpatutan.
Contoh xray, dia charge rm100.

Saya buat di DEMC kena Rm250. 

Saya pergi DEMC sebab ade doctor tempat saya check gigi sebelum tu yang rekemen. Katanya rm50 je. Skali pergi kene rm250. Hmm, bayoo je laa.. huhu.
Scalling & polish gigi bermula dari Rm80-Rm250, tengok atas keadaan gigi. Saya kena Rm120. Dan katanya standart patient biasa memang dalam rm120-130.
Untuk operate gigi pula Rm850. 

Yang ni saya tak pasti rate biasa berapa.

Inilah 5 sebab kenapa saya suka DENTAL CARE4U.

Kalau ada sapa2 yang masih tercari2 atau survey dental yang terbaik, saya sangat cadangkan korang untuk ke sana.
Oh ya, saya bukan sapa2 dengan doctor dan klinik tu. So, saya tak dapat apa2 komisen untuk tulisan panjang lebar ni. Tapi saya buat coretan ini sebab saya sangat berpuas hati dengan servisnya dan saya ingin membantu kalau ada sapa2 yang masih tercari2 klinik gigi yang terbaik di sekitar Shah Alam.
Sekian,

Sayangilah gigi anda 🙂

‘Ya Allah, kakak nak naik Qitor’

Alhamdulillah..
Perdana Menteri yang kita amat ‘sanjungi’ telah selamat merasmikan MRT yang baru dibina pada 16 disember 2016.

Maka, pihak MRT telah mengishtiharkan tambang percuma selama sebulan bagi sesiapa yang ingin menaiki dan mencuba perkhidmatan MRT.

kami sekeluarga pun tak nak lepaskan peluang ni. Jadi, sebab tu hari ni, 15 Jan 2017 kami nekad untuk naik jugak MRT secara free.

Plan dh lama. Cuma tak berkesempatan lagi nak naik MRT. 

nak dijadikan cerita pula, Tuqo asyik duk sebut je..

‘nak naik qitor (keretapi)’.

‘abah, mama, boleh tak kakak nak naik qitor?’.

Tiap kali minta tu, tiap kali tu kami jawab..

‘insyaAllah. Nanti ada rezeki kita naik ye. Kakak doala kat Allah. Cakap yang kakak nak naik qitor.’

Tuqo pun terus akan berdoa berulang-ulang kali.

‘ya Allah, kakak nak naik Qitor’.

Tiap kali nampak tren dari cermin kereta, mesti tuqo akan doa begitu dan minta izin kami untuk naik tren.

Sebab tu kami sungguh2 nak naik MRT free.

Sebab anak dah bersungguh2 berdoa pada Allah.

Kalau Allah makbulkan doanya, pasti die suka dan gembira. Begitulah kami cuba didik Tuqo supaya bergantung harap dan meminta hanya pada Allah.

Sebelum tu, pernah sekali dalam perjalan balik ke Ipoh, Tuqo tiba2 cakap

‘abah, kakak nak mator(hujan)’.

Kami terkejut dan rasa kelakar. Sebab tiba2 je dia minta nak hujan. Tak pernah2. Lalu apa lagi la yang boleh kita buat melainkan suruh die berdoa pada Allah untuk minta hujan. Tuqo terus berdoa tanpa diajar ayatnya..

‘ya Allah, kakak nak mator’.

Diulangnya 2-3 kali.

Kira2 setengah jam kemudian. Hari hujan! Saya dan suami sebenarnya dah tak ingat pasal doa Tuqo tadi. Tapi Tuqo ingatkan kami

‘mama.. tengok, mator!’

Dia nampak happy sangat. Yelah, Allah dah makbulkan doa dia. Dia cakap,

‘tadi kakak doa kat Allah nak hujan, pastu hujan’

Nampak kepuasannya. Dari situ saya belajar dari Tuqo tentang kuatnya kuasa doa dan jika kita hendakkan sesuatu harus bergantung harap pada Allah.

Jadi sebab itu kami menggunakan method yang sama pada Tuqo bila dia minta nak naik train 🙂

Encik suami dah start goole route MRT lama dah.

Tapi last2 kami naik rapid kl dari putra height. Konon2 nak pegi Semantan untuk naik MRT. Memandangkan MRT baru ada perkhidmatannya dari Sungai buloh-Semantan. Tp akhirnya, kami hanya naik rapid hingga ke KL Central. 

Perjalanan dari putra height ke Kl sentral pun dah ambil masa sejam. Tak tahan la nak duduk dalam tren lama2 dengan ada anak kecil. Maklumlah, budak2 ni cepat bosan.

So, kami turun kl central dan jalan2 di NU central.

Mula2 naik tren tu, seronok betul la Tuqo. Senyum2 teruja sambil buat muka blur sebab baru first time naik tren.

First time Tuqo naik tren. Ciwii… 🙂

Taqi pun nampak ciwi. Hehe..

Sampai2 je kl central kami pun carik kedai makan. Sebab lapa beno laa time tu.

Lepas makan kami ke NU Sentral, betul2 bersebelahan dengan kl central. Memandangkan kami memang tak pernah pegi ke sana. Dah sampai sana, tak tahu pulak nak kemana. Maklumlah, saya dan encik suami bukan kaki shopping. Hehe..

Last2 ternampak satu tempat best ni..

Korea Train Express

Ingatkan kedai ape la, rupenya tempat pameran berkaitan train yang kerajaan nak bina dari Kl central ke Singapore.

So, dalam tu ada semua maklumat tentang projek pembinaan train kl-singapore yang bakal dibina tak lama lagi.rupanya pembinaan train ni menggunakan teknologi korea. Kalau tengok video kat situ, memang nampak canggih la train tu. 

Masuk free je. Memang seronok masuk situ.

Yang lagi best, ada mini simulator yang boleh lah kita rasa konon2 macam kita jadi train driver. Hehe.

Elok2 train tu jalan laju Tuqo pegi break mati terus. Nasib baik tak terbalik train. Hehe

Seronok beno la Tuqo jadi driver. Hehe..

Taqi geram je nak main jugak.

Selesai main dan baca2 sikit2 maklumat. Kami pun nak keluar. Tibe2 nampak pulak ade mesin yang tak pernah jumpa. Lagi la kami ciwi. Hehe..

Rupenye guest book. Tapi elektronik. Kita tulis ape ucapan kite pada komputer tu, then capture gambar kita. Pastu print dan lekatkan kat dinding. Kami print 2 helai sebab nak simpan sehelai kenang2an.hehe..

Lepas kitorg habis guna, dorang ni tanya ‘is it free?’ cakap free terus je depa g buat jugak. Ciwi jugak rupenye. Hehe

Ni yang kitorang punya. Tulisan burok laa sebab berebut pen komputer tu dengan Tuqo. Suami cakap, apsal ucapan macam orang nak exam. Dah la titik jim hilang.. adehh.. hehe

Last sekali sebelum gerak balik, ambil gambar depan train n artis korea. Hehe

Lepas tu, kami terus solat maghrib dan balik ke putra height balik.

Time orang queue nak masuk train, encik suami pegi pintu paling depan sekali. Sebab nak duduk coch paling depan. Pemandangan lebih best. Macam kita driver train. Tuqo pun lagi suka.hehe.

Kusyuk beno captain meninjau.. hehe

Belum sempat nak sampai, lepas penat Tuqo n Taqi terjerit2 sampai satu train dengar dan pandang2 kitorang. Akhirnya Tuqo n Taqi tertidur dalam train sebab kepenatan. Hehe.

Alhamdulillah, akhirnya kami berdua dapat rehat sikit dalam train lepas penat bertarung dengan hero dan heroin. Hehe..

Baru ada peluang nak selfie. Heehe

Alhamdulillah. Akhirnya sampai jugak stesen putra heights, tempat kami park kereta kami. Tuqo masih tidur. Encik suami angkat dan baringkan dia dalam kereta. Tuqo terus terjaga.

Dia macam.. eh, apsal aku kat sini. Hehe..

Kereta bergerak pulang, kami pun bersembang2.

Kami tanya Tuqo, best tak naik qitor. Best katanya.

Saya mintak dia syukur dan berterima kasih pada Allah. Saya ajar ayatnya

‘Tq Allah bagi kakak naik qitor’.

Lalu dia sebut 

‘ya Allah, kakak nak naik qitor lagiiiii…’

Kami hanya mampu tersenyum, dan gembira sebab Tuqo terus meminta pada Allah. Lalu kami aminnn kan doa Tuqo.

Walaupun hanya berjalan2 dan bersiar2 naik train, tapi bagi saya inilah quality time kita bersama keluarga kita. Rasa seronok dan puass sangat. Walaupun tak dapat naik MRT free. Hehe..

Terima kasih Allah 🙂

Terima kasih juga encik suami sebab sudi bawa kitorang anak beranak berjalan.

Tq Tuqo sebab ingatkan mama tentang kuasa doa.

Taqi pulak… Tq sbb ceriakan mama tadi 🙂

Firman Allah swt :

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

[البقرة: 186].

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.”


Wallahua’lam..

Inilah kami :)

Bismillah..

Lama tak menulis, kering idea dan tak punya peluang duduk depan laptop..ok, mungkin cuma alasan.. huhu.

Kali ni first time try update blog pakai handphone je. Moga2 lepas ni saya makin rajin la menulis entry. Begitulah hendaknya..huhu..

Untuk first time jugak, saya nak share tentang episod kehidupan saya bersama family saya. Yelah, sebelum ni mana pernah saya cerita tentang family saya dekat blog ni. 

Saya mula menulis di blog ni zaman belajar dulu waktu masih bujang, tapi saya tak pernah menulis apa2 tentang keluarga saya disini. 

Cuma kali ni baru tergerak untuk berkongsi cerita dan kisah kami disini. Manalah tahu boleh menambah pahala dari coretan tak seberapa ini apabila dikongsikan dengan orang lain. 

Yelah, sekarang kalau orang nak cari maklumat main search google je. Saya pun begitu. Apa salahnya kita memudahkan orang lain dengan pengalaman2 kita.

Dan dalam masa yang sama saya boleh simpan kenangan kami sekeluarga disini 🙂

Untuk kali ni, saya perkenalkan dulu keluarga kecil saya..

TuQo, saya, TaQi, dan encik suami 🙂

Haa.. inilah keluarga saya..

Nama suami saya Mohammad Syaheed. Kami bernikah pada 17 Ogos 2013. Usia perkahwinan kami dah masuk tahun ke3. Alhamdulillah 🙂

Anak sulong kami seorang puteri, namanya Nur Syaarihah At-Tuqo. Biasa orang panggil Tuqo. Ok, mungkin agak pelik nama tu bagi orang Malaysia. Sampai ade yang mungkin geli nak sebut nama Tuqo. Hehe.. takpelah, yang penting punya maksud yang baik.

Tuqo lahir pada 2 Julai 2014. Sekarang dah 2bulan setenggah.

Anak kedua kami pula adalah seorang putera. Namanya Mohammad Syaheer At-Taqi. Kitorang panggil Taqi.

Taqi lahir pada 20 April 2016. Sekarang berusia 8 bulan.

Tuqo dan Taqi punya maksud yang sama didalam bahasa arab, iaitu KETAQWAAN. 

Inilah keluarga kecil saya.

Anugerah terindah dari Allah buat hambanya yang hina.

Semoga keluarga kami dan juga keluarga kalian sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah.. aminn.. 🙂

Lagu tema khas buat ‘Ajnabiyat’ di syam..

Realiti yang berlaku di Syria kini masing-masing riuh untuk pulang ke Malaysia, sebilangannya pulang kerana rindukan keluarga di Malaysia, ada yang ingin mencari semangat yang kian luntur untuk meneruskan perjuangan menuntut ilmu di Syria, manakala sebilangan lagi pulang kerana keluarga mereka ataupun mereka sendiri merasakan keadaan di sini sudah tidak selamat. Hari demi hari, semakin ramai yang meninggalkan bumi syam. Namun masih ada yang sudi datang dari Malaysia  kemari bertandang 2-3 bulan untuk mengambil kursus bahasa di sini.

Daurah Abu Nur yang dahulunya menjadi salah satu tempat wakil-wakil dari seluruh pelusuk dunia berhimpun dan berkumpul untuk mengenali dan mendalami bahasa syurga, kini menjadi lengang. Kebanyakannya pulang kerana bimbang dengan keadaan di Syria.

Ramai yang lemah semangat melihat kebanyakkan rakan-rakan seperjuangan tiada bersama di sisi. Risau dengan keadaan yang berlaku di Syria sehingga menjejaskan keputusan imtihan daur awwal. Program-program kebanyakkan tidak dapat dilaksanakan sama ada di peringkat PPMS sendiri mahu pun BKAN kerana kekurangan tenaga untuk menggerakkan program. Pergerakkan untuk keluar mencari ketenangan dan berehlah terbatas hanya di sekitar dalam Dimasyq sahaja. Semuanya menjadikan bilangan kecil yang masih setia berteduh di bumi Syam ini menjadi bosan.

Tetapi hati ini tersentuh tatkala melihat kembali lirik lagu yang diciptakan khas buat pelajar-pelajar ajnabi yang datang dari pelusuk Negara untuk menuntut ilmu di Dimasyq. Pertama kali di nasyidkan di khalayak ramai dan mendapat tepukan yang amat gemuruh oleh anisah-anisah dan pelajar-pelajar arab ketika hafla maulidur Rasul tahun lepas. Lagu ini telah menitiskan air mata kesedihan hampir 30 orang pelajar-pelajar kuliah auza’ie tatkala di nasyidkan oleh pelajar ajnabiyat di dar Hajibiah baru-baru ini. Lirik yang dicipta oleh anisah Zainab yang amat berjasa kepada pelajar-pelajar Malaysia dan ajnabiyat  yang belajar di Abu Nur. Anisah yang mengajar mata pelajaran fiqh & Usul fiqh (tahili 3), sirah nabawiyyah (tahun 1 kuliah dakwah), Qawaid Fiqhiyah (tahun 3) dan Usul Fiqh (tahun 4). Lagu itu menguatkan lagi langkah diri ini untuk meneruskan usaha memburu misi dan matlamat berada di bumi Syam.

Biarlah mereka yang dah pulang itu bergembira dan berjuang di Malaysia. Selagi kita yang berada di bumi Syam masih di izinkan oleh Allah s.w.t untuk menetap di sini, gunakanlah segala masa yang ada itu sebaiknya. Kutiplah segala permata-permata ilmu yang keluar dari mulut-mulut para masyayeikh/anisah, Ziarahlah maqam-maqam para Rasul dan sahabat yang berada di Dimasyq, mantapkanlah ilmu bahasa arab kita, perbanyakkanlah bersujud di jamek-jamek yang bertebaran di tanah Syam, banyakkanlah berdoa selagi kita masih berada di bumi berkat ini. Jangan hanya menanti evakuasi dan tiket free, tapi tarbiahlah diri selagi kita punya iman di hati.

وما تدري نفس ماذا تكسب غدا , وما تدري نفس بأي أرض تموت إنّ الله عليم خبير

Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat) dan tiada seseorang pun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahyu lagi amat meliputi pengetahuannya.”       ( Surah Luqman, ayat 34 )

 

Lirik lagu Nasyid

 أتينا مسلمات

مسلمات أتينا                          من كل البلاد

والإسلام يجمعنا                       على نور الهدي

من شرق أو غربٍ                    من عجم أو عربٍ

جئنا نلبّي من القلب                         هجرتنا لك يا الله

جئنا أرضَ الشامِ                          نطلبُ علماً سامي

من أهلٍ كرامِ                            لهم حبّي واحترامي

بالعلم و الهمّةِ                              نحيي هذيِ الأمة

ربّ الرحمةِ           أزل الغمّةَ           وارضَ عنّا يا الله

أمّةَ التهاميّ                                      إلامَ تضامي

عودي للإسلامِ                                 دينُ الله ينادي

كن لنا يا إلهي                                        كن لنا

رحيماً و غافراً                              وساتراً و معيناً

اشتدّ بِنا الكرب                              ضاقت فينا الدربُ

يا أهل الإسلامِ هبّوا                              نَنشرُ دينَ اللهِ

Coretan Pertama MUSLIMAH VERSATILE

Bismillah.. walhamdulillah… Setinggi-tinggi kesyukuran ku rafa’kan kepada Allah, tuhan sekalian makhluq dan alam. Akhirnya, salah satu impian yg tercatat di atas kertas sebelum ini telah menjadi kenyataan. Dah sekian lama berangan-angan inginkan blog sendiri. Ingin berkongsi segala rasa dan ilmu yang ada. Ilmu yang diperolehi bukan untuk diri sendiri, tetapi untuk dikongsi, moga-moga ianya bermanfaat buat semua yang membelek blog ni.

Kenapa ‘muslimah versatile’? Sebab bila orang dengar kalimah ‘muslimah’, pasti bermain di minda mereka seorang yang bertudung labuh, yang hanya pandai berbicara tentang agama, cepat menghukum, tak pandai cakap orang puteh, tak multiskill, bosan, tak pandai bergaul, macam orang tua dan bla bla bla. Semuanya negatif dan membosankan. Sebab tu blog ni di namakan ‘muslimah versatile’. Kerana ingin mengubah persepsi dan pandangan orang terhadap muslimah. Muslimah kini bukan lagi jumud, tetapi muslimah versatile yang insyaAllah mampu menguasai pelbagai kemahiran dan bidang demi untuk menyebarkan Islam. Muslimah juga harus menjadi versatile agar mudah menarik mad’u yang terdiri dari pelbagai latar belakang dan bidang. Kami sedar, tugasan dan bebanan ini bukan hanya tertumpu kepada kaum adam sahaja seperti yang dikatakan oleh segelintirnya. Tetapi tugasan menyebarkan Islam dan isi kandungannya harus dipikul bersama di antara lelaki dan perempuan. Seperti yang telah termaktub di dalam al-Quran :

والمؤمنون والمؤمنات بعضهم أولياء بعض تأمرون بالمأروف و ينهون عن المنكر…

Moga blog ini mampu memberi manfaat kepada kita semua. Bimbinglah diri ini agar daku tidak lari dari lebuhraya yang menuju kepada syurga dan redha Allah. Moga semakin ramai golongan agamawan yang menceburi dunia multimedia dan menyelami alam cyber untuk dijadikan salah satu wasilah untuk berdakwah dan membantu insan-insan yang sedang meraba-raba dalam kegelapan mencari ilmu agama. Moga diri kita terus ikhlas dan thabat dalam berjuang dan berdakwah menegakkan kalimah Allah, dan semoga semua usaha kecil kita menjadi saham buat diri kita di akhirat kelak. Seperti mana firman Allah pada surah al-Zalzalah ayat 7 :

فمن يعمل مثقال ذرّةٍ خيراً يره

%d bloggers like this: