Category Archives: Uncategorized

Kenapa Umrah DIY?

Alhamdulillah, Allah telah izinkan kami 4 beranak menunaikan ibadah umrah serta ziarah dua kota Haramain secara DIY pada 27feb hingga 13mac 2018.

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan dan berjalan lancar.

Kenapa kami pilih untuk melakukan umrah secara DIY?

1. Bukan kerana kami mempertikaikan kelebihan dan khidmat para mutawwif serta travel agency, tapi sebab utama kami adalah kerana kami ingin JIMAT.

sebab apa?
Sebab kami nak bawa bersama 2 anak kecil kami, Tuqo dan Taqi.

Kalau pergi ikut travel agency, harga kanak-kanak hampir sama dengan harga dewasa. Beza mungkin lebih kurang dalam Rm500 je.
Kalau kanak-kanak bawah 2 tahun pula, sekitar Rm2500.

Katakan, kebiasaan pakej rata-rata harganya sekitar Rm6000.

Harga untuk saya, suami dan Tuqo :
Rm6000x3 : Rm18,000.

Harga untuk Taqi : katakan Rm2500.

Total pekej umrah mengikut agensi untuk kami 4 beranak : Rm18,000 + Rm2500 = Rm20,500.

Rm20,500 untuk pakej 10 hari di Mekah/Madinah.

Dengan melakukan umrah secara DIY, kami dapat jimat Rm5000-Rm6000 untuk 14 hari!

Kalau kami pergi untuk 10 hari sahaja, mungkin dapat jimat sekitar Rm8000.

Itu belum lagi masuk kalau rezeki dapat beli tiket time promo. Macam Airasia tengah buat sekarang. Lagi banyak berganda boleh jimat!

2. Kami mencari keselesaan sendiri, memandangkan kami membawa 2 anak kecil. Bila kita bawa budak, biasalah… Macam2 ragam dan kerenah dorang yang kita kena layan.

Bila buat umrah DIY, kami boleh rancang perjalanan dan jadual sendiri. Flexibel mengikut keselesaan kami sekeluarga. Kalau kami lambat sekalipun, takdalah orang lain nak marah atau tertunggu2. Kami pun takda rasa serbasalah atau rushing.

3. Suami saya sudah punya pengalaman 3 kali ke Haramain. 2 kali mengerjakan umrah, sekali haji (juga secara DIY, melalui Jordan ketika belajar dulu).

Sedikit sebanyak punya pengalaman serta gambaran tentang urusan di sana.

Sebenarnya ramai je yang first time ke Mekah yang buat DIY. Tambah pula dorang tak boleh cakap arab. Cuma mungkin perlu lebih struggle. Benda tu tak mustahil.

4. Ikut bajet sendiri.
Kami boleh menyusun perjalanan, keselesaan penginapan(hotel), kenderaan, makan minum, dan sebagainya mengikut bajet sendiri serta keselesaan sendiri.

5. Rungutan yang didengari beberapa kali dari pengalaman2 orang lain yang menggunakan khidmat agensi travel.

Kadang-kadang, ramai yang tidak berpuas hati dengan khidmat agensi dan mutawwif. Ada yang mutawwifnya kurang memainkan peranan dalam membimbing dan tunjuk ajar. Dibiarkan sahaja jemaah begitu sahaja terumbang ambing.

Ada juga yang meluah kepada saya, harga pakej umrah yang dibayar, rupa-rupanya belum muktamad. Banyak hidden cost yang perlu dibayar apabila tiba di Mekah/Madinah.

Ada juga kenalan saya yang katanya, bila tiba waktu ziarah luar ke kawasan2 berlakunya sirah2 agung Rasulullah saw, hanya memandang tempat itu melalui tingkap bas. Tidak diberi peluang untuk turun. Katanya kerana tak cukup masa. Kalau mahu turun, esok2 boleh pergi semula, tong2 duit dengan jemaah lain yang nak pergi lagi.

Sebahagian agensi juga tidak bawa jalan beberapa tempat yang penting, contohnya seperti Thaif & Hijazi Train Station yang berada tidak jauh dari Masjid Nabi.

Contoh2 yang saya sebutkan, sudah tentu bukan semua syarikat travel begitu. Tapi sebahagian. Hakikatnya syarikat travel itu sudah punya nama yang besar dalam industri ibadah umrah.
Ya, semuanya rezeki masing2. Bergantung kepada mutawwif yang kita dapat.

Tapi kasihan kepada orang2 yang sekian lama kumpul duit untuk menunaikan umrah dan ziarah, tapi bila sudah sampai hanya mampu melihat Jabal Rahmah atau Bukit Uhud dari tingkap sahaja. Makcik pakcik pula ada yang dibiar tidak dibimbing dengan serius ketika melakukan ibadah umrah.

Itu belum masuk, kes kerap kali tarikh tiket diubah oleh syarikat travel last minute.

Jadi, untuk mengelakkan perkara2 sedemikian, kami memilih untuk melakukan umrah secara diy.

6. Kami boleh rancang dan pilih tempat untuk diziarahi. Nak tambah list atau nak tolak tempat ziarah seperti kebiasaan.

Contohnya, kami pergi ke Hijazi Train Station di Madinah. Tinggalan stesen serta laluan kereta api yang dibina dan dipakai pada zaman Uthmaniah dahulu yang laluannya adalah dari Turki hingga ke Madinah.
Dalam tu juga ada muzium yang sangat banyak input ilmiah.
Tapi tempat ini sangat jarang dilawati oleh travel umrah Malaysia.
Sangat rugi dan sayang, sebab tempatnya tidak jauh dari Masjid Nabi.

Itu adalah antara 6 sebab kenapa kami memilih umrah DIY.

Tapi kene ingat, bila buat umrah Diy ni.. kita kena struggle lebih. Study dan cari maklumat sendiri. Takde orang yang akan guide kita di sana nanti. Semuanya kena usaha sendiri.

Kalau ikut travel, semuanya sudah disediakan. Setiap tempat sejarah juga akan diceritakan tentang sirah2nya.
Kita hanya bawa badan dan jiwa sahaja, semuanya sudah tersedia. Kita juga akan dilayan seperti bos. Sebab kita bayar perkhidmatan mereka.

Apa pun, alhamdulillah Allah telah buka ruang dan beri keizinan kepada kami untuk menunaikan ibadah umrah.

Saya doakan semua dari kita semua, dimurahkan rezeki serta dipermudahkan urusan untuk menjadi tetamu Allah. Semoga Allah jemput kalian semua dalam waktu yang terdekat. Tidak kira secara DIY atau mengikut travel.. aminnn πŸ˜‡

P/s: saya tidak bermaksud untuk memperkecilkan syarikat travel. Banyak je syarikat travel yang bagus2. Banyak juga kelebihan yang dapat kalau pergi melalui syarikat travel. Tapi hati2 dalam memilih. Istikharah dalam memilih syarikat. Kadang2 syarikat kecil itu khidmatnya jauh lebih bagus dari syarikat yang sudah ada nama.

Advertisements

Ziarah Syria 8 : Mursyidah & Bayan

Alhamdulillah, Ahad baru ini berkesempatan untuk menziarahi dan beramah mesra dengan 3 buah keluarga Arab Syria di Kajang.

2 dari mereka punya rumah sendiri di flat yang sama, manakala sebuah keluarga lagi baru tiba dari Saudi sehari sebelum lawatan kami.

Terlalu banyak cerita yang mereka kongsikan. Masing-masing pula memang ramah dan banyak cakap. Semua tak nak mengalah time cakap.

Mak cik yang berdiri 3 dari kanan itu namanya Huda, atau Ummu Bayan. Awalnya dia tidak banyak bersuara dan bercerita. Hanya mendengar dan melihat telatah kami menyembang. Tapi, sekali bila ditanya tentang keadaan dan isu Syria kepadanya, dia terus semangat bercerita.

Dia ceritakan semua kejadian yang berlaku kepada ahli keluarga dan kenalannya.

Antara ceritanya, adik lelakinya ditangkap oleh askar Basyar. Adiknya seorang yang gemuk. Berat badan sekitar 135kg. Dikurung tanpa khabar berita. Selepas 3 bulan, adiknya dipulangkan kepada keluarga mereka. Badannya tersangat kurus. Turun mendadak menjadi 35kg! lebih sedih, biji mata kanannya dicungkil keluar bagaikan ianya diratah. Lebih menyakitkan, adik lelakinya dipulangkan dalam keadaan dia sudah tidak bernyawa. Kesan lebam diseluruh badan. Allahu..

Ada juga ahli keluarga Ummu Bayan yang dipaksa oleh tentera Basyar untuk menjadi tentera seperti mereka. Dipaksa menembak dan membunuh rakyat jelata. Jika ada yang enggan menyertai tentera Basyar, ada ahli keluarnya akan dibunuh. Dia juga bakal dibunuh. Apa lagi pilihan yang ada di tangan mereka? Terpaksa menyarung baju tentera tanpa kerelaan. Jika mereka ditemui mati dalam pertempuran, sudah tentu mereka ini dikatakan pengkhianat.

Tapi, kadang-kadang sebenarnya mereka banyak juga membantu rakyat dalam diam.

Yang jubah pink 3 dari kiri itu pula, anak kelahiran DimaysQ. Tapi sudah 25 tahun menetap di Saudi. Kata mereka, sebelum mula perang lagi. Saya tambah lagi, itu zaman sebelum Basyar Assad jadi Presiden lagi. Masih zaman Hafiz Assad. Mereka tergelak kecil.

Kisahnya, agak kasihan. Menjadi mangsa keadaan oleh kekejaman pemimpin Islam itu sendiri.

Saat dia katakan dia baru semalam tiba di Malaysia, saya sangkakan dia hanya singgah bercuti sebentar di negara yang dipimpin lelaki kacak bernama Najib Razak.

Rupanya, sangkaan saya salah. Dia dihalau oleh kerajaan Saudi. Undang-undang Saudi bukan saja tidak membenarkan pelarian masuk ke Saudi. Tapi kini kerajaan Saudi tidak membenarkan mana-mana warga Syria masuk ke Saudi. Bayangkan, dia sudah 25 tahun berada di Saudi. Sudah punya visa. Turut dihalau. Mulanya mereka enggan keluar, tapi kerajaan mendesak dengan memotong gaji mereka sehinggakan mereka tidak mampu untuk survive hidup di Saudi. Akhirnya mereka akur untuk keluar mencari hidup baru di Malaysia.

Yang hujung sebelah itu namanya Mursyidah. Dia adalah pelajar lepasan Jamiah Fatah Islami, antara tempat pengajian pelajar Malaysia di Syria dulu. Dia membantu suaminya menjana pendapatan dengan membuat kelas-kelas pengajian khususi secara berdepan atau di atas talian. Alhamdulillah, dia boleh survive hidup di Malaysia.

Sebelah Mursyidah itu pula namanya Bayan. Tuan rumah tempat kami melepak. Bayan ini akan buat apa sahaja untuk mencari duit bagi meneruskan kehidupan di Malaysia ini tanpa meminta-minta. Dia ada membuat kelas masakan makanan arab. Kata sahabat saya, Siddiqah, sangat berbaloi dan tersusun kelas masakan anjurannya. Semua yang hadir tempoh hari berpuas hati.

Dia juga pergi ada mengajar di bebapa rumah sekitar KL. Sanggup redah menaiki tren dari Kajang walau tidak punya pengalaman ke sana.

Mereka ini, keluarga Arab Syria yang pandai mencari duit sendiri untuk hidup. Suami mereka juga bekerja. Punya kenderaan sendiri. Juga punya rumah yang agak selesa.

Kami kesana tanpa membawa barangan atau duit sumbangan. Cuma saya belikan sedikit buah tangan buat anak-anak mereka ala-ala coki-coki gitu.

Mereka juga tidak pernah meminta-minta.

Siapa cakap Arab Syria malas kerja?

Siapa cakap Arab Syria suka minta-minta?

Mereka ini antara contoh keluarga yang hidup di Malaysia dengan peluh keringat sendiri.

Hidup selesa juga dengan usaha sendiri.

Alhamdulillah πŸ™‚

Ziarah Syria 6 : Yassir & Hibbah

Bazilah tiba2 whatsapp saya, ajak saya ziarah family arab dari Damsyik. Baru tiba katanya, dan sedang perlukan bantuan memandangkan mereka bersama 5 anak mereka.

Saya pun terus ok la. Memang seronok kalau dapat ziarah dan beri bantuan pada family Syria ni. Terutama yang betul2 memerlukan.

Pagi tu, saya, Bazilah dan Atikah set untuk jumpa jam 8.30 pagi di masjid Hasanah, Bangi. Memandangkan rumah arab tu dekat sepakat indah, seksyen 7 Bangi.

Kami sarapan sama2 sambil rancang perjalanan kami untuk hari itu. Kami plan untuk ziarah 4 buah rumah. 3 rumah Syria dan 1 ibu tunggal Palestin.

Sarapan dulu sebelum mulakan misi πŸ™‚

Barang2, kami pakat2 beli. Bahagi2 tugas dan barang untuk dibeli. Dekat masjid Hasanah kami pergi 1 kereta je. Pergi dengan kereta Matrix saya memandangkan dia dibeli untuk berkhidmat di jalan dakwah. Cewah.. hehe.

Alhamdulillah, sambil2 kami pindah barang dalam kereta saya, Bazilah dapat call. Katanya ada orang nak menyumbang duit. Tak sampai 10 minit, penyumbang tu pun sampai. MasyaAllah. Cantik Allah susun.

Barang2 batch pertama.. ni untuk 2 buah rumah

Dah settle semua, kami pun bergerak ke Sepakat Indah. Naik 1 kereta ramai2 ni syok sikit. Dapat gossip2 sambil bincang masalah ummah. Hehe.

Sampai di bawah flat dorang, 2 budak Syria yang kacak datang jemput kami, Muaz dan Muhammad. Seronok gila nampak dorang. Berlari2 sambut kami.

Selfie dulu sambil2 berjalan.. hehe

Sampai di rumah dorang, mak Muaz dan Muhammad menyambut kami dengan senyuman dengan pelukan mesra walaupun tak pernah kenal dan jumpa sebelum ni.

Suaminya, Yassir mungkin agak kekok berada di rumah memandangkan kami semua yang datang perempuan. Dia pun menegur kami dan bertanya khabar, terus meminta izin untuk keluar.

Maka, berboraklah kami dengan Hibah dan anak2nya ramah gilerr..

Anak Hibah yang kecik tu, Ammar… Ya rabbi.. debab giler. Umur baru 8 bulan. Tapi badannya.. subahanallah, semangat 46!! Haha.. berat si Ammar tu kalah Taqi.

Tapi bile belek2 si Ammar, sian pulak tengok dia. Banyak bisul naik badan dia. Hampir 10 tempat. Bila tanya Hibah, kenapa tak bawak pergi klinik. Katanya, mana ada duit. Hmm.. sedih pulak tengok.

***************
Yassir & Hibah baru beberapa bulan tiba di Malaysia bersama anak-anak mereka, Muhammad, Ammar, Muaz, Mu’min dan Bayan.

.
Mereka berasal dari Damsyik. Bekerja sebagai tukang jahit, dan mempunyai kedai serta pekerja sendiri di Baramkeh.

.
Memiliki rumah sendiri di Hajar Aswad. Namun, bunyi tembakan, bom, jet-jet terbang sering kali kedengaran. Dan sudah tentu membuatkan mereka rasa takut serta risau. Bangunan sekeliling sudah mulai runtuh. Mereka mengambil keputusan untuk keluar berpindah ke rumah keluarga Yassir di Baramkeh.

.
Tidak lama selepas mereka meninggalkan rumah mereka, banggunan tempat tinggal mereka runtuh menyembah bumi. Alhamdulillah, mereka sekeluarga sempat menyelamatkan diri.

.
Di Baramkeh, rumah yang kecil sekitar 800 kaki persegi, dikongsi bersama 4 keluarga lain. Sekitar 20 orang bersesak di dalam rumah kecil itu. Apakan daya, itu saja tempat yang ada untuk berteduh.
Saya tanya di mana rumahnya secara tepat di Baramkeh dulu, memandangkan kami pelajar Malaysia disana memang biasa dengan kawasan itu. Katanya di Syari’ Khalid ibnu Walid. Saya katakan yang kami tahu tempat itu dan saya pernah tinggal tidak jauh dari situ. Lalu saya sebut Bina’ Jabban, di dalam Suq Sarijeh. Die terkejut kerana tidak jauh dari rumahnya katanya. Mata Hibah mula berkaca-kaca. Nampak jelas dia merindui tempat tumpah darahnya.

.
Saya bertanya, apa yang membuatkan mereka sekeluarga mengambil keputusan untuk berhijrah dari bumi Damsyik? 

.
Kata Hibah, mereka hidup dalam keadaan ketakutan. Bukan kerana takut akan bunyi bom dan tembakan, tetapi takut diperlaku kejam oleh askar-askar Basyar yang tidak berperikemanusiaan.
Suaminya sudah 3kali ditangkap dan dikurung selama lebih dari 2 minggu. Dipukul, dibelasah sesuka hati tanpa sebab. Hibah dan anak-anaknya sendiri sudah 2kali ditangkap serta dikurung di dalam bilik yang sangat sempit dan gelap. Katanya, setiap hari dia akan mendengar jeritan suara lelaki dan wanita menjerit kesakitan kerana diseksa dan dipukul. Anak-anaknya menangis mencari Yassir yang entah dikurung  di mana.

Lebih sedih kata Hibah, ketika itu dia sedang mengandungkan Ammar 9bulan. 

.
Allahu, tak dapat saya bayangkan seksaan fizikal dan mental yang di alami mereka.

.
Hibah bercerita dengan penuh kesungguhan sambil air matanya mengalir di pipi. Sedih mengenangkan apa yang telah dilalui keluarganya.

.
Bukan itu sahaja, wang simpanan mereka sebanyak 3500usd juga turut di rampas. Sedangkan dengan wang itulah yang mereka ingin gunakan untuk berhijrah ke Malaysia.

.
Akibat serik diperlakukan seperti binatang oleh bangsa sendiri, mereka bertekad meninggalkan bumi Syria dengan meminjam wang sejumlah 5000usd dari kenalan mereka.

.
Kini mereka menetap di seksyen 7, Bangi. Rumah serba kekurangan, tetapi punya kelengkapan asas. Hutang masih perlu dilunaskan, nafkah juga perlu terus dicari untuk terus hidup.

Dalam pada dorang susah, Hibah tetap jamu kami nasi.

Yassir masih mencari kerja lain disamping tetap meneruskan kemahiran utamanya iaitu menjahit. Sayangnya, dia tidak mempunyai ramai pelanggan. Barangkali di sebabkan kesukaran untuk berkomunikasi.

.
Yassir boleh menjahit apa saja. Tudung, jubah, baju tidur, langsir. Kalau ada yang mula nak menempah baju raya, mungkin boleh cuba beri kepercayaan kepada Yassir πŸ™‚

Mesin jahit kepunyaan Yassir. Dia bukan jenis yang meminta, tapi dia cuba berusaha sekeras mungkin untuk mencari nafkah dah selesaikan hutang.

Anak-anak mereka semuanya MasyaAllah cerdik-cerdik. Diberi didikan agama secukupnya. Sungguh saya sangat teruja.

Muhammad & ammar takde dalam gambar. Muhammad malu nak bergambar. Ammar pulak dah tidooo… Hehe

Antara barangan yang sempat kami beli hasil dari sumbangan orang ramai. Seronok dorang dapat macam2.. hehe

Kalau ada yang ingin bantu keluarga Yassir dengan menempah baju atau apa saja, boleh maklumkan kepada saya πŸ™‚
***************

Nota simpati :

Untuk menyumbang, boleh bank in ke akaun Maybank 161051372902 (Nur Shazareen).
Pertanyaan/makluman : 0137116210
Jazakumullahu khairan Jaza’ πŸ˜‡

Resepi Newbie : Asam Pedas Daging

Bismillah..

Rasa macam tak layak je post pasal ni. Haha.

First time post entry pasal resepi. Walaupun hakikatnya saya bukannya pandai memasak dan sebenarnya saya tak reti masak dan kalau masak memang tak sedap kott.. haha.

Tapi insyaAllah masih ada keinginan untuk terus mencuba dan belajar. Masih dalam proses belajar. Yelah, mak-mak kita boleh jadi pro masak macam sekarang pun lepas dah berpuluh tahun kahwin dan masak untuk anak2. Kita pun mesti melalui proses yang sama. Hehe.

Saya kadang2 sebelum masak call mummy tanya resepi. Kadang2 cari kat google. 

Untuk resepi asam pedas daging ni, saya minta resepi pada mummy. Sebab tu saya tulis kat sini, supaya senang nak rujuk lain kali. Dan mana tahu boleh bantu sapa2 newbie luar sana macam saya yang sentiasa tercari2 resepi mudah. Hehe. 

Dan kot2 la besar nanti Tuqo nak masak nanti die boleh tengok je kat blog mama dia ni. Kira resepi turun temurun la. Haha

ASAM PEDAS DAGING

BAHAN-BAHAN :

Tumbuk/blend :

1. Bawang besar/merah

2. Bawang putih

3. Halia

4. Cili kering ( boleh juga ganti dengan cili boh, tapi tak payah la nak blend cili boh pulak, hehe)

*Kalau korang malas sangat nak tumbuk or blend, hiris2 je sudah. tapi tak berapa syok la. Hehe

Bahan2 untuk dicampak :

1. Serai – jangan lupa ketuk.

2. Daun limau purut

3. Asam keping – kalau takda pun takpe. Ganti dengan asam jawa ke. Tapi ada asam keping lagi bagus.

4. Tomato – hiris macam biasa. Nak bg rasa masam.

5. Carrot – potong besar2. Kalau taknak letak pun takpe. Tapi kalau ade best gak. Hehe.

6. Kentang – jangan potong kecik sangat.

7. Daging – hiris nipis2. Saya suka rebus siap2. Tapi kalau tak rebus pun takpe.
CARA-CARA

1. Panaskan minyak, masukkan bahan2 yang dah diblend. Lepas dah agak kuning, kalau nak masukkan lada boh untuk gantikan cili kering tadi boleh letak time ni.

2. Bila dah pecah minyak, letak air. Bagi banyak sikit.

3. Masukkan daging, carrot & kentang. Biarkan sehingga lembut.

4. Masukkan serai, daun limau purut, asam keping, tomato, garam & sedikit gula.

5. Kalau daging dah cukup empuk, kentang & carrot dah lembut, rasa dah cukup, so dah siap !

Haa.. senang je kan. Hehe.

Sekian untuk resepi newbie kali ni.

Moga-moga apa yang kita masak untuk keluarga kita, atau kenalan kita diberkati Allah. Dan moga2 Allah berikan ganjaran pahala buat kita yang berusaha menyediakan hidangan terbaik buat mereka tersayang. Aminn..

#dakwahVersatile

al-Kahfi 23-24 : Teguran Allah buat Rasulullah

kahfi 23-24

Antara ibrah/pengajaran yang harus dikutip setiap kali ketika membaca surah al-kahfi adalah dalam ayat 23 & 24.

β€œDan jangan sekali-kali kamu mengatakan terhadap sesuatu: β€˜Sesungguhnya aku akan mengerjakan itu besok pagi, kecuali (dengan menyebut): β€˜Insya Allah.’ Dan ingatlah kepada Tuhanmu jika kamu terlupa dan katakanlah: β€˜Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepada yang lebih dekat kebenarannya daripada ini.’” 

Rasulullah ditanya oleh orang-orang Yahudi tentang kisah Ashabul Kahfi. Sedangkan ketika itu, Rasulullah saw sendiri tidak mengetahui tentang kisah itu. Lalu Rasulullah saw katakan kepada mereka, ‘esok aku akan ceritakan’ kerana menunggu wahyu dari Allah tentang kisah ini.

Malangnya, wahyu itu tertangguh sehingga 15 hari. Sedangkan Rasulullah sangat berharap wahyu tentang kisah Ashabul Kahfi segera turun agar dapat membuktikan akan kebenaran kerasulan baginda kepada orang-orang Yahudi.

Lalu turunlah ayat 23-24 surah al-kahfi.

Dalam ayat ini, terdapat dua pengajaran :

1. PENGGUNAAN KALIMAH INSYA-ALLAH
Apa sahaja yang dirancang, semuanya harus berbalik kepada izin Allah. Kerana semuanya tidak akan berlaku, melainkan dengan izin Allah.

Orang sekarang ni macam dah malu nak guna perkataan insyaAllah.

‘ok bro’ lebih selesa menjadi kegunaan ramai.

Malah ada yang gantikan perkataan insyaAllah kepada ‘insya-Allright’. Bagi saya, kalimah itu tidak sepatutnya dipermainkan.

Ayuh, biasakan menggunakan kalimah InsyaAllah. Biarlah dikatakan ‘poyo’, asalkan poyo kita mengikut sunnah dan ajaran Allah.

2. RASULULLAH DI TEGUR
Rasulullah saw, makhluk yang paling sempurna dan kekasih Allah juga ditegur oleh Allah secara terbuka. Dan teguran itu tercatit di dalam beberapa tempat di dalam al-Quran, yang isinya masih dibaca dan dihayati walau lebih 1400 tahun berlalu.

Bayangkan, betapa ramai ummat manusia yang tahu bahawa Rasulullah pernah ditegur oleh Allah.

Tapi kita manusia biasa ni, kena tegur sikit kecik hati. Asal kena tegur melenting. Bila ditegur dengan berhemah dikatakan membuka aib.

Cikgu tegur anak buat salah, esok mak bapak warning cikgu!

Tegur jiran jangan bising, esoknya mati kene bunuh.

Tegur jangan hisap dadah, esoknya madrasah dibakar.

Tegur PM, esoknya kene pecat jawatan. 

Kata mereka ‘kau sapa nak tegur aku?? Sukati aku la apa aku nal buat! Kau ape peduli??’

Eh eh..

Kau yang siapa sebenarnya?
Rasulullah pun boleh ditegur, dan kisahnya tercatat dalam al-quran yang ummat semua tahu kisah dia ditegur, kau pulak kata kau tak patut ditegur? Sukati kaulah nak buat ape? Banyak cekadak..

Jangan gitu bro,
Jangan terlampau ego dan sombong.

Islam itu agama nasihat.

Lapangkan dada, terimalah segala teguran untuk kebaikan bersama. Walaupun pahit untuk ditelan. InsyaAllah punya hikmah tersembunyi.

Salam al-kahfi πŸ˜‡

*Contoh2 yang diberikan diatas tiada kaitan dengan kes yang berlaku di Malaysia. Barangkali berlaku di Bukinafaso.

Kambingku Ke Syria 4.0


KAMBINGKU KE SYRIA 4.0 & KORBAN DI KEMBOJA
Bismillah,

Alhamdulillah, bersempena Aidiladha yang bakal menjelang, tahun ni insyaAllah tahun ke 4 bagi projek ‘Kambingku ke Syria’.
Alhamdulillah, tidak sedikit yang sudah mula bertanya dan tertunggu-tunggu dengan projek kambingku ke Syria, malah ada yang sudah mula menderma.
Seperti tahun2 lepas, projek Kambingku ke Syria lebih kepada program INFAQ KORBAN, iaitu berkongsi wang untuk membeli dan menyembelih kambing untuk diagihkan kepada rakyat Syria yang sangat memerlukan.
Namun, bagi yang ingin menjalankan ibadah korban, tetap dialu-alukan.
harga seekor kambing : Rm1000 (20slot)

Infaq korban 1 slot : Rm50
Tahun ini insyaAllah Dakwah Versatile membawa sedikit kelainan, dimana selain di dalam Syria sendiri, kambing juga akan disumbangkan untuk pelarian Syria di Jordan dengan kerjasama NGO Tangisan Syria dibumi Jordan.
Bukan itu saja, bagi sesiapa yang ingin menjalankan ibadah korban dan diagihkan kepada orang yang sangat2 memerlukan, insyaAllah kami ingin membuka ruang untuk sama2 membantu saudara2 kita di pedalaman Kemboja.

Harga sebahagian lembu untuk ibadah korban di Kemboja adalah Rm350.
Jadi, anda punya 3 pilihan untuk membantu saudara kita yang memerlukan :
1. Rakyat di dalam Syria.

(Dengan kerjasama Malaysia Life Line for Syria).

Korban/aqiqah seekor kambing : Rm1000

Infaq korban : Rm50 untuk 1 slot
2. Pelarian Syria di Jordan 

(Dengan kerjasama Tangisan Syria Di Bumi Jordan).

Korban/aqiqah seekor kambing : Rm1000

Infaq korban : Rm50 untuk 1 slot
3. Pedalaman Kemboja

(Dengan kerjasama Pusat Dakwah Serantau – P.D.S)

Korban lembu satu bahagian : Rm350
Kepada yang berminat, 

Boleh Bank in kepada akaun 
161051372902(maybank)

7615322572(cimb)

NUR SHAZAREEN
Tarikh akhir : 25 Ogos 2017
Makluman/pertanyaan : whatsapp 0137116210
Sekian,

Majulah kambing untuk saudara seIslam kita 😎
#kitaSaudara

#kambingkuKeSyria

LANGKAWI 4 : ISLAND HOPPING

Tempat bot nak ke Island Hopping ni agak jauh dari bandar Kuah. Tempat ni tepi pantai berdekatan dengan hotel Awana Porto Malai.
Sampai2 sana je, terkezutt tengok ramainya manusia tengah tunggu turn nak naik bot ke Pulau Dayang Bunting.

So, masa kitorang sekali lagi habis dengan menunggu je. Kena pula cuaca kaw punya panasss.. hehe.

Sambil2 menunggu tu, bolehlah beli2 selipar ke. Banyak betul depa jual selipar. Yelah, kadang2 orang datang pakai kasut, atau selipar2 kulit dan seumpamanya. Daripada rosak, baiklah beli selipar. Hehe. Harga selipar situ lebih kurang rm12.
Air putih jangan lupa beli siap2 untuk bawak sekali. Kat Pulau Dayang Bunting tu memang ada jual air dan makanan. Tapi paham2 la harganyaa. Harga pulaauu la katakan.. hehe.
Kat sana siap ada gerai2 tempat makan n lepak2, tapi harga die.. bile tengol boleh menyebabkan kite melatah ‘opocot mak engkau’. Hehe. Saya ada tilit2, harga roti hotdog dan air biasa hrga die dalam Rm28. Tapi kalau orang yang jenis selalu lepak kat starbucks kira biasa kott.. hehe.
Lepas tunggu lebih kurang sejam akhirnya dapat jugak naik bot. Semua kena pakai life jacket. Termasuk budak. Tapi Taqi je tak pakai. Hehe.. takde size laa… Kecik sangat.. hehe.

Tengok Tuqo, bukan main bergaya lagi. Hehe

Bot pun dipandu dengan laju, menuju ke Pulau Dayang Bunting. Banyak jugak bot2 lain yang semuanya menuju kesana. Nak sampai ke Pulau Dayang Bunting lebih kurang 10minit jugak naik bot tu. 

Pemandangan memang Subhanallah cantik sangat2.. πŸ™‚

Nilah Pulau Dayang Bunting. Nampak macam perempuan mengandung tengah baring

Sampai je kat Pulau Dayang Bunting, MasyaAllah.. terkejut tengok ramai betul orang kat sana. Penuh.. sesakk… 

Kena pulak time kitorang pegi tu Jeti tengah renovate ke ape. So pakai jeti sementara, buat dari kayu. Ya Allah, rasa macam nk tenggelam dah jeti tu time tu sebab ramai sangat orang atas tu. 

Takpelah, ramai pun redah je la. Hehe.

Sebenarnya dekat tengah Pulau Dayang Bunting tu ada tasik. Subhanallah, tasiknya sangat cantik. So, orang semua tuju ke situ untuk mandi2.

Dulu nak ke tasik tu tak kene bayar pun. Tapi sekarang kene bayar dah. Ntah berapa. Hehe.

Nak ke tasik pun, perjalanan boleh tahan mencabar..naik turun tangga. Orang ramai. So kene hati2 and bawak bersabar. Hehe. Kalau orang2 tua atau OKU, eloknya tak payahlah bawak sampai ke tasik. Memang sangat penat. 

Teringat time nak balik, ada pakcik tua bertongkat cakap kat anak2 dia sambil kelenguhan panjat tangga, ‘kalau abah tau la macam ni jalannya,abah tak masuk sampai ke sini, abah tunggu kat depan sana je’. Sian pulak pakcik tu. Tapi yelah, niat anak2 nak gembirakan orang tua, tak terjangka macam tu pulak kan. Huhu.

Sambil2 jalan boleh la tengok2 pokok dan monyet.. hehe. Tapi kene hati2 jugak, sebab monyet2 tu ready je nak cilok barang2 orang.

Tengoklah tangganya, ni yang paling memenatkan

Bila nampak je tasik, Subhanallah.. hilang segala penat

Alhamdulillaj, akhirnya sampai jugak tasik

Bila nampak tasik tu, masyaAllah.. cantiknya laaa..

Ramai yang mandi dekat tasik tu. Tapi kalau nak mandi, wajib pakai lifejacket. So kene sewa Rm5.

Dekat situ ade gak dorang buat tempat mandi untuk budak2. Macam pool la. 

Encik suami nak mandi. Tapi dia taknak bayar lifejacket. Hehe. Kalau terjun kat tengah2 tu sah2 la ade lifeguard perasan. So, dia dengan yakin nya terjun kat tempat yang agak tersembunyi n terselindung. Plus, redup.. tak panas.. 

Walaupun takde orang pun yang mandi situ, dia selamber je terjun. Hehe.. 

Tengok tu, dia sorang ke terjun.. hehe

Ingatkan tepi2 tu tak dalam, dalam jugak rupanya. Nasib la pandai berenang.

Tak lama lepas tuuu… Pakat terjun laa oranh lain kat situ. Memandangkan kat situ redup.. hehe. Tapi hanya orang2 yang reti berenang je la yang terjun. Huhu

Tuqo pulak geram je tengok abahnya mandi. Ajak terjun skali taknak. Dia nak mandi dekat kolam kecik tu jugak. so, dia kenalah tunggu abahnya berendam dulu. Hehe.

Akhirnya dapat jugak Tuqo mandi

Mandi dalam 20minit, terus naik balik. Tak boleh lama, sebab pasni nak ke pulau lain. Dan biasanya orang tak lepak lama pun kat pulau ni. Paling lama pun dalam sejam. 

On da way balik ke jeti, ternampak la haiwan ni..

Elok je posing.. hehe.

Tapi Alhamdulillah, dia tak kacau orang. Pandai beredar sendiri. Huhu.

So, kalau bot tadi dah sampai, boleh naik.

Alhamdulillah, time nak balik ni jeti takdalah padat macam time datang tadi. Lega rasa.

Lepas Pulau Dayang Bunting, drivet bot bawak kami pergi bagi makan Burung Helang. Sampai je kat pulau tu, driber tu mati kan enjin, n amik ayam. Campak kat air. Nanti ade la helang datang makan. 

Tunggu punya tunggu. Helang tak datang pun. Tapi ade je dok terbang2 kat atas. Driver tu kata, Helang dah kenyang kot. Dari tadi orang dok datang bagi makan je. Alahai helang.

Tapi Alhamdulillah, tak lama lepas tu, helang datang makan. Nampaklah macam mana helang cuba amik ayam tu guna kaki dia. Cantik punya landing, pastu terbang tinggi balik.. masyaAllah..

Lepas dari bagi makan Helang. Kami ke Pulau Beras Basah. Kat situ biasa orang mandi pantai. Dan banyak aktiviti air kat sana. Banana boat ke, sume ade sana. Cuma kami tak turun. Sebab kejar masa nak ke Cable Car pasni. Hehe. Lagi pun hari panas terik. Cuma terasa jugak rugi. InsyaAllah ade rezeki singgah lain kali πŸ™‚

Dalam perjalanan nak balik, Tuqo Taqi dah ngantok. Kepenatan. Hehe.. kene pulak angin bot laju, lagu syok depa nak tidooo. Hehe..

Alhamdulillah, seronok jugak ber Island Hopping. Lagi2 bile dengan keluarga. Berganda seronoknya. Riuh sekampung.. hehe

Family photo atas bot

Last sekali, sampai kat darat. Ada orang jual gambar kita yang dorang amik sebelum naik bot tadi. Tengok gambar kitorang cun je, tambah2 gaya Tuqo, hhehe.. encik suami pun beli. Harga dia Rm10. Bolehla buat kenang2an kami anak beranak.. πŸ™‚

Taqi nampak sekerat je, jadilaaahh.. hehe

Sekian untuk Island Hopping.

Seronok.. cuma agak terkejar dengan masa. Mungkin kalau spend masa lebih sikit lagi syok..insyaAllah next time πŸ™‚

LANGKAWI 3 : BERAS TERBAKAR

Beras terbakar ni sejarahnya menurut kata dorang la,

Ada satu ketika dulu, Siam nak datang serang Langkawi.

Maka pemerintah ketika tu, arahkan supaya semua beras dikumpulkan satu tempat. Dan mereka bercadang untuk bakar semua beras yang ada di Langkawi. Supaya tentera Siam tak dapat makan dan akhirnha mati.
Begitulah konon2nya sejarahnya. Betul atau tak, saya pun tahu. Saya pun takdalah nk buat research tentang ni. Hehe.
So, dekat beras terbakar ni, ada la beras yang terbakar tu. Peninggalan sejak zaman berzaman.
So, kat sana kita akan dapat tengok beras yang dah terbakar di dalam pinggan. Dan tapak beras terbakar.

Ini lah beras terbakarnya

Tapak beras terbakar

Pastu ade jugaklah rumah kampung yang cantik kat situ. Boleh la nak ambil2 gambar.

Ala2 gambar raya sikit.. hehe

Tu je.

Hehe..
Bagi saya macam kurang menarik la tempat ni. Mungkin boleh pergi ke tempat lain yang lebih menarik.
Kiranya, kalau ke Langkawi, tak ziarah beras terbakar pun takpe. Takde apa yang rugi. Tu bagi sayalah. Hehe..

Kalau ada masa lebih, boleh la nak ziarah. Tapi kalau masa terhad, baik pergi tempat lain πŸ™‚

Langkawi 2 : Agen oh Agen !

Untuk program sepanjang di Langkawi, pihak company ada lantik agen untuk uruskan sepanjang lawatan kami ke Langkawi.
Malangnya, syarikat tu agak hampeh. Dari awal sampai ke sudah tak muncul2 pun wakil syarikat. Muncul pun waktu nak balik dah.
Mintak deposit untuk bayar bayaran penuh. Bukan main lagi. Company pun bagi la bayaran penuh. Last2, semuanya lepas tangan je bila kat Langkawi.
Sampai2 je kat Jeti Langkawi, takde pun wakil dorang sambut. Nasib la depa ada sediakan bas dan drebar bas. Kalau tu pun depa tak sediakan, memang melampau.huhu.
HOMESTAY
Sampai di apartment homestay, kami juga dibiarkan begitu saje. Semua diurus sendiri. Agih bilik, carik bilik. Pulak tu keadaan apartment tu sangat la berjauhan antara blok dengan blok yang lain. Kami semua ada lebih kurang 45 orang. Ada dalam 15 family. Masing2 duduk blok yang berbeza. So, kami lama menunggu pengangihan bilik. Dah la tengah panas. Adeh !
Bila dah dapat bilik rasa lega. Tak sabar nak rehat. Tapi bila masuk bilik, Allahurabbi… Terukknyaaaa homestay depa bagi !
Dengan kotornya. Bilik kecik. Tandas tersumbat. Tv sandar kat dinding. Kepala paip tandas takde. 
Hmmm… Banyakk laa.. tak sanggup nak amik gambo homestay tu. 
Family2 lain pun ramai komplen pasal bilik dorang. Semua kata teruk!
Kalau korang nak ke Langkawi, jangan la sekali2 duduk APARTMENT SERI LAGENDA. Memang dekat dengan pekan Kuah, dekat dengan Jeti, dekat dengan bandar.. tapi carik la tempat lain yang mebih murah dan selesa.

MAKAN
Bab makan ni, company travel tu charge sekepala rm40 sehari. Tapi, makanannya amat tak berbaloi.

Pagi – nasi lemak.

Tengahari – nasi, ayam seketul, sayur . Kalau kat kedai dapatlah rm5. Air plak air mineral.

Malam – lebih kurang tengahari gak. Cuma malam last ada bbq.
3x makan tu je. Dahla sayur yang tak habis makan buffet tengahari tu, depa bungkus bagi makan balik untuk malam. Adeh, sabo je la.

Untuk Rm40 sekepala, memang amat tak berbaloi. Lainlah kalau dia bagi makan nasi beriyani ke, nasi arab ke.. huhu.

Sampai ada yang komplen, tak boleh nak telan makan nasi lemaknya.

Bukan tak bersyukur, cuma sepatutnya dorang berilah yang setanding dengan harga yang kita bayar. Bukannya ‘asal ada’.

LAWATAN
Sepanjang lawatan kat Langkawi, takda langsung tourist guide muncul. Kami pergi ke tempat2 lawatan tanpa tahu sejarah dan kisah. Memang ada pakcik bas tu cerita sikit2. Tapi pakcik tu pun macam nak tak nak cerita. Mengarut2 plak tu. Pastu sampai tempat2 lawatan, biarkan kami berjalan dan mengurus sendiri semuanya.
Tiket2 semua terpaksa beli sendiri. Menyebabkan program kami habis dengan menunggu je. Patutnya agen la yang amik peranan. Beli tiket awal2. Aturkan perjalanan kami elok2.
Tapi yelah, nak buat macam mana. Benda dah nak jadi.
ALASAN
Bila kami komplen tentang layanan yang sepatutnya dari mereka, ade ke patut dorang cakap 
‘maaf, kami tak menang tangan. Cuti kali ni banyak group yang terpaksa kami urus’.
Tu bukan masalah kami. Sepatutnya dorang amik la sekadar kemampuan. Jangan tamak sangat sampai tapau semua, tali layanan macam hampeh. Huhu.
Takpelah, takdir Allah semuanya. Ape pun Alhamdulilah kami selamat pergi dan balik bercuti di Langkawi.
Cuma lepas ni perlu hati2 dengan agen2 yang dok promote pakej bajet Langkawi dan sebagainya. Jadikan pengalaman itu guru kita πŸ˜‰

FAMILY DAY LANGKAWI

Alhamdulillah,

Cuti hari pekerja baru ni company tempat encik suami kerja ada buat family day ke Langkawi. Time dapat khabar, ofkos la seronok kan. Hehe. yelah, lama dah tak pergi Langkawi.
Kami bertolak dari Klang naik bas yang company sewa.

Kami berkumpul di masjid asy-Syarif,Meru. Bas patutnya sampai jam 9malam. Tapi dah pukul 10 kelibat bas pun tak nampak lagi. Rupanya dia pegi tunggu kat masjid Kapar. Adehh..
Bas sampai lebih kurang jam 10.30malam. Tak berapa jauh jalan, baru sampai sungai buloh kami perasan bunyi enjin bas semacam je. Encik suami pun cakap dengan adik die, bas ni tak lama ni. Ada rosak tengah jalan ni.
Kami akan singgah di Ipoh untuk ambil staff dari Ipoh. Dalam perjalanan nak ke Ipoh, enjin bas dah start buat perangai. Dan beberapa kali enjin mati. Janji dengan team Ipoh untuk stanby jam 12.30pagi. tapi bas sampai Ipoh lebih kurang jam 2pagi.
Bas terus menuju ke utara. Kami rancang untuk naik feri ke Langkawi dari Kuala Perlis. Maklumlah, tak nak duduk lama dalam feri. Tapi itu hanya perancangan manusia. Allah yang maha merancang tak mengizinkan.
Dengan keadaan bas yang semacam nak nazak. Ntah berapa kali mati enjin. Cubaan start enjin perlu buat banyak kali. Last2 untuk selamat, terpaksa tukar plan untuk naik feri dari jeti Kuala Kedah. Memandangkan perjalanan nak ke Kuala Perlis lebih jauh.
Patutnya tiket feri jam 8pagi. Tapi kami sampai di jeti Kuala Kedah jam 8.30pagi. jadi terpaksalah tukar tiket. Alhamdulillah ada tiket jam 9.30 pagi. So, takdelah tunggu lama sangat. Hehe.
Sebelum turun bas, pemandu bas dah dipesan untuk baiki bas dalam masa 2 hari kami ke Langkawi. Yelah, taknak lah ada masalah pulak berlaku time balik nantikan.
Kenapa saya cerita pasal bas ni??
Haaa..
Ceritanya bersambung pada hujung siri kisah cuti kami di Langkawi πŸ™‚

Kami naik feri ke Langkawi dari Kuala Kedah. Perjalanan feri lebih kurang 2jam setengah. Alhamdulillah kami dapat duduk di bahagian bawah sekali, takdelah rasa sangat bergoyang. Kalau duduk tingkat paling atas, memang pening laa… Kene pulak kalau jaga anak2 yang tengah lasak. Hehe..

Alhamdulillah, ni kali pertama Tuqo n Taqi naik feri. Tuqo panggil feri ‘safinah’.

Tapi dalam feri tu, kitorang paksa Tuqo n Taqi tidur. Sebab tak tahan takut mabuk. Plus, kami pun keletihan.. hehe

%d bloggers like this: