Tentang penulis

My Biodata

Nama : Nur Shazareen Bte Kamarozaman

Asal : Muar, Johor

Tarikh Lahir : 1 Disember 1988

Pendidikan :

1. Sk Jaya Baru, Kota Kinabatangan, Sandakan, Sabah (1995)

2. Sk St. Monica, Sandakan, Sabah (1996-1998)

3. Sk Riam Batu Dua, Miri, Sarawak (1999-2000)

4. SMK Agama Miri, Sarawak (2001-2005)

6. Maahad Ta’hili, Mujamma’ Syeikh Ahmad Kiftaro, Damascus, Syria (2006-2007)

7. Kuliah Dakwah, Mujamma’ Syeikh Ahmad Kiftaro, Damascus, Syria (2008 – now)

  1. Assalamualaikum warahmatullah..Ana mohon keizinan untuk copy ke blog ustaz.Jazakillahu khayra kathira

    Like

  2. akhirnya terluah jua perasaanmu.. Alhamdulillah..
    teruskan berkarya dengan jayanya..akan ku jadi teman seperjuangan dibelakangmu hehe

    Like

  3. Nuhaira Al-Fansuri

    Assalammuaalaikum….
    Blog kakak sgt bgus…saya sangat mengaguminya…. akak, saya hendak bertanya…. Saya baru sahaja berjinak jinak dengan pemakaian purdah….tapi, seperti dalam tulisan blog akak…. Di negara malaysia ini, wanita memakai purdah agak janggal di sini…. Jadi bagaimana saya hendak memakainya tanpa rasa “saya tak layak untuk memakai purdah”…?????? Harap akak dapat memberi maklum balas pada saya dengan segera…

    Sekian…. Wassalammualaikum warrahmatullahi wabarakatuh….

    Like

    • waalaikumsalam..
      maaf respon agak lambat.. terima kasih sudi ziarah blog ni..

      Alhamdulillah, adik sudah berjinak dengan purdah.smoga adik terus istiqamah.
      sebenarnya, sesuatu ibadah atau sesuatu perbuatan baik tidak perlu kita persoalkan sama ada kita layak atau tidak utk melakukannya. benda baik dik, knape kite rasa xlayak n xnak buat?
      alasan yg sama juga ramai wanita berikan utk tidak bertudung, kononnya xlayak dan katanya nk bersihkan hati dulu,bila hati btol2 dah bersih baru nk bertudung..

      kita manusia biasa,hati takkan sebersih seperti hati nabi muhammad s.a.w. Tapi, dengan bertudung & berpurdah la kita cuba utk makin membersihkan hati serta mendekatkn diri dengan Allah.

      xperlu ragu2 utk buat perkara baik dik..
      tp ragu2 la tatkala nk buat benda xbaik..
      persoalan ‘tak layak utk memakai purdah’ yg timbul dlm diri kita tu sbnrnya dtg dr perasaan ragu2 serta was2.. buanglah perasaan tu. yakinkan diri..

      pd permulaan mmg rasa janggal.. tp lame2, kita akan selesa🙂

      skali lg maaf ats keterlewatan dan maaf atas kekurangan🙂

      wallahua’lam..

      Like

  4. Q. Firash Esyahdee

    Assalamualaikum..
    Akak, sy nak tanya ni..salah tak kalau sy pakai purdah tanpa diketahui oleh keluarga?

    Like

  5. asalamualaikum w.b.t…
    saya terjumpa blog akak masa saya cuba cari tentang hukum2 berpurdah… saya sebenarnya tgh cuba utk berjinak2 dgn purdah… saya mula minat pakai purdah masa buat latihan praktikal dan jauh dari family… saya belajar berpurdah kerana niat saya, saya nak cuba jaga tingkah laku saya… saya seorng yg kasar dari segi perwatakan tp bila saya berpurdah alhamdulillah saya dapat rasakan perubahan dari cara saya bertutur dan cara saya bergaul…. tapi bila saya dah tamat praktikal dan balik ke rumah saya jadi takut dengan penerimaan keluarga…saya tak berani nak bagitau family yg saya nk berpurdah… skrg ni saya kenakan purdah bila saya dah jauh dari rumah dan saya tanggalkan bila dah dekat dgn rumah… saya rasa serba salah bila saya buat macam tu… saya takut ada yang pandang serong…dan sebagai pelajar… bidang yg saya ceburi tidak dibenarkan untuk berpurdah jd saya tk pakai purdah bila saya ditempat belajar… saya nak tnya pendapat akak… boleh ke kalau saya buat macam tu… niat saya.. saya nak ubah diri saya tp saya takut dgn penerimaan org sekeliling terutama family saya sbb ramai org berpndapat purdah ni untuk org yg tinggi ilmu agama sdgkn saya blom knal betul dgn agama saya… saya masih cari diri saya dalam islam… harap akak dapat bantu saya nasihatkn dan tguhkan hati saya… In Sha Allah.. sekian
    asalamualaikum….

    Like

    • waalaikumsalam..🙂
      maaf sebab lambat respon.

      berpurdah tak semestinya perlu sempurna iman kite atau cukup ilmu tentang agama. ilmu itu luas. takkan mampu kite nak kaut semua.
      dan tak salah kalau tidak berpurdah ketika belajar.🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: